Rusko dusí demokratické aktivity

Dnes pobývá na návštěvě ČR prezident Ruské federace Vladimir Putin. Pod jeho vedením dochází v Rusku k vážnému porušování lidských práv a k úpadku demokratických hodnot, upozornila dnes Amnesty International (AI). AI opakovaně vyzývá členské státy EU, aby neignorovaly tento znepokojivý trend.

„Ruská federace usiluje o ještě významnější postavení na mezinárodním poli, měla by proto být schopna čelit kritice a neskrývat se před dotazy, které jí nejsou po chuti,“ uvádí AI. Občanský sektor v Rusku je potlačován, a to zejména v posledních měsících a týdnech. Úřady evidentně usilují o vznik nepřátelského prostředí vůči nevládním organizacím a jejich útlum. Například tzv. skandál s britskými špiony úřady použily k útoku na reputaci nevládních organizací. Následkem je mimo jiné další úpadek svobody slova. Stále trvá hrubé porušování lidských práv v Čečensku, kde dochází k únosům, mučení, svévolnému zatýkání a „mizení“ lidí. Pachatelé bezpráví, kteří pocházejí také z řad ruských a čečenských bezpečnostních složek, si prakticky mohou být jisti beztrestností. Činnost nevládních a humanitárních organizací je velmi omezena, úřady brání mezinárodnímu monitoringu a informování o situaci v médiích. „Státy EU doposud nedokázaly Rusko dostatečně konfrontovat s problémem porušování lidských práv a nastolit otevřenou diskusi,“ dodává AI. Další informace Členové české pobočky AI píší v průběhu celého roku dopisy ruským úřadům. Věnují se v nich především jednotlivým obětem perzekuce jako je např. novinář Stanislav Dmitrijevský, který byl letos v únoru podmínečně odsouzen za publikaci článků napsaných bývalým vůdcem čečenských separatistů. Jeho proviněním je podle AI pouze svobodné šíření názorů.

23.4.2019

Když se soudci stanou obránci lidských práv

Stav polské justice by měl být varovným signálem pro celou Evropu včetně Česka.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

17.4.2019

Aktuálně: Amnesty akce v DOXu s čínskými disidenty