Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

Článek

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.

Íránské úřady musí přestat obtěžovat, zatýkat a věznit obránkyně práv žen, které pokojně protestují proti íránským ponižujícím a diskriminačním zákonům o nuceném zahalování.

V půlce dubna byly zadrženy dvě obránkyně práv žen Yasmin Aryaniová a Monireh Arabshahiová. Třetí aktivistka Vida Movahediová, která je zadržena od října 2018, byla minulý měsíc odsouzena na jeden rok za pokojné protestování proti nucenému zahalování.

Íránské zpravodajské a bezpečnostní orgány také několik dalších obránkyň práv žen vystavily  výhružným telefonátům, kdy je varovaly, že budou zatčené, pokud budou pokračovat v kampani proti nucenému zahalování. Některé předvolaly k výslechu a mají strach z     bezprostředně hrozícího zatčení.

„Zdá se, že íránské úřady ´rozdávají rány´ v reakci na zvýšený vzdor, projevený íránskými ženami, a rostoucí pokojné všelidové hnutí proti zákonům o nuceném zahalování. Zastrašují, aby lidé mlčeli a ženy se podrobily,“ shrnuje Magdalena Mughrabiová, zástupkyně ředitele pro Blízký východ a severní Afriku Amnesty.

„Kriminalizace žen a dívek za to, že nenosí závoj, je extrémní formou diskriminace na základě pohlaví a krutého, nelidského a ponižujícího zacházení, které hluboce poškozuje důstojnost žen. Namísto pronásledování a uvěznění žen, které se staví proti této pobuřující nespravedlnosti, by íránské orgány měly okamžitě a bezpodmínečně propustit všechny obránce a obránkyně práv žen zadržené za jejich pokojný aktivismus,“ upozornila Mughrabiová.

Přečtěte si o osudech zadržovaných žen více ZDE.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR