© Anadolu Agency / Getty

Vodní děla, barikády i ostnaté dráty. Thajsko umlčuje protesty

  Článek

Amnesty reaguje na nepřiměřené kroky bezpečnostních složek proti poklidným protestům v Thajsku.

Thajská policie rozhání demonstranty pomocí vodních děl s dráždivými látkami a barvivy.

"Nepřiměřená síla použitá k rozptýlení pokojných protestů byla neoprávněná a v žádném případě nebyla v souladu se zásadami legitimnosti, nutnosti a proporcionality, jak tvrdí thajské úřady. Použití vodních děl s dráždivými látkami a barvivy nejenže představuje vážné riziko zranění, ale může vést ke svévolnému cílení a zatýkání pokojných demonstrantů, novinářů i místních občanů," uvedl Ming Yu Hah, zástupce regionálního ředitele pro kampaně Amnesty.

"Naléhavě žádáme thajské orgány, aby se svým mezinárodním závazků podrobily, usnadnily uplatnění práva na pokojné shromažďování a pokojné demonstranty nechaly vyjadřovat svůj názory tak, aby se napětí dále nezhoršovalo.“ 

Ming Yu Hah, zástupce regionálního ředitele pro kampaně Amnesty

"Thajské úřady a policie by měly shromáždění respektovat, chránit a zajišťovat uplatnění lidských práv organizátorů a účastníků. Rovněž musí zajistit bezpečnost novinářů, pozorovatelů a veřejnosti, sledujících protesty," dodal Ming Yu Hah. 

Před konáním demonstrací, kam dorazilo několik tisíc lidí, uzavřela policie silnice a vytvořila barikády s několika řadami ostnatých drátů, aby zabránila pokojnému shromažďování lidí na centrální křižovatce v Bangkoku. Demonstranti následně oznámili nové shromažďovací místo. Později večer policie opakovaně použila vodní děla při pokusech o rozehnání davu. Podle policejního mluvčího bylo sedm demonstrantů zatčeno a následně vzato do vazby. Mluvčí potvrdil, že voda obsahovala dráždivé látky a modré barvivo „k označení protestujících pro další právní kroky“. Novinář Kitti Pantapak byl zatčen, jeho vybavení zabaveno a v současné době má být stále zadržován. Ve čtvrtek 15. října 2020 thajské úřady nařídily třicetidenní zákaz shromažďování pěti a více lidí v hlavním městě Bangkoku na základě mimořádných opatření k zastavení eskalace protestů. Příkaz rovněž zakazuje zveřejňování zpráv nebo on-line zpráv, které „by mohly vyvolat strach“, ovlivnit národní bezpečnost nebo poškodit veřejnou morálku. Amnesty považuje tento příkaz za „drastický“ a znovu vyzvala orgány, aby propustily pokojné demonstranty a zrušily všechna svévolná omezování svobody projevu a pokojného shromažďování.

Aktuální petice

  Thajsko

Děti za mříže nepatří! Pomozme zastavit pronásledování mladých obránců lidských práv v Thajsku

Thajské úřady stíhají a pronásledují dětské obránce lidských práv za pokojné uplatňování jejich práva na protest. Mezi 283 dětmi, proti nimž je vedeno trestní řízení, jsou například Thanakorn „Petch“ Phiraban, bojující za práva LGBTI+ komunity, Chan Tonnamphet, aktivistka za práva původních obyvatel, a „Sand“, která je obviněna v souvislosti s účastí na protivládních protestech.

 

Aktuální počet podpisů: 1438 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...