© Jakub Laichter

Češi jsou pro nás vzorem, že Slované mohou být také v západní Evropě, říká Bělorus žijící v Praze

  Článek

Pavel Kotaŭ o svém pohledu na současné dění v Bělorusku.

Tahle kniha Bělorusko mimo Bělorusko vznikla jako poukaz na tradici česko-běloruské interakce v akademickém prostředí a jsem vděčný, že ta pokračuje dodnes. V době, kdy naše země hledá své místo mezi Evropskou unií a Ruskou federací, to je snaha, která nám pomáhá artikulovat chybějící západní aspekt naší národní identity. Tohle je něco, co si Češi možná neuvědomují, ale vy jste v jistém smyslu pro Bělorusy vzorem. Podobně velký národ, taky jste museli obrodit váš jazyk a vaši národní identitu a dokázali jste si vybudovat meziválečný stát. Byli jste pro nás vzorem, že Slované můžou být také v západní Evropě. 

Druhá věc je pražská meziválečná diaspora. V Praze žila myšlenka nezávislého a demokratického Běloruska, dokonce tu sídlila exilová vláda. Jedním ze světlejších momentů v pochmurném a tragickém průběhu našich dějin dvacátého století byl právě kulturní a politický život běloruských exulantů v meziválečném Československu. Běloruská lidová republika z roku 1919 byla, ani ne po roce, rozvrácena a roztržena krvavými událostmi polsko-sovětské války. Do Československa se tak vydali stovky Bělorusů z tehdejší Litvy, Polska a Lotyšska, kteří se odmítly vzdát myšlenky našeho samostatného státu. Zároveň zde mohli studovat a svobodně rozvíjet své národní hnutí. Česká historie je spojená s Běloruskem a naše společnost k té české vzhlíží. 

V Bělorusku se teď tvoří dějiny a bylo by zbytečné je porovnávat s událostmi tady, na Ukrajině nebo v Arménii. Bělorusové by si měli zažít vlastní historii a dostat šanci utvořit si vlastní nezávislou identitu. Myslím si, že Bělorusové tady v Čechách jsou z těch událostí strašně vyčerpaní. Nevíme, co dělat, všichni se snaží přiložit ruku k dílu, ale je strašně těžké si přiznat, že člověk z takovéhle dálky vlastně může jenom fandit. 

Vedení rozhovoru, editace textu a foto: Jakub Laichter 

Asistence: Šimon Peichl

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...