Koen Van Weel/Getty Images

Vojenský puč v Myanmaru. Zatčena šéfka vlády Su Ťij, prezident i další politici

  Článek

Myanmarská armáda v pondělí uskutečnila vojenský převrat, zadržela několik čelních představitelů země a vyhlásila v zemi na rok výjimečný stav.

"Zatčení Aun Schan Su Ťij, vysokých státních úředníků a dalších politických osobností je mimořádně alarmující. Pokud nemohou být zadržené osoby podle mezinárodního práva obviněny z trestného činu, musí být okamžitě propuštěny. Myanmarská armáda musí objasnit, na jakém právním základě byli zadrženi. Rovněž musí zaručit, že budou plně respektována práva zatčených, a to i proti špatnému zacházení, a že budou mít přístup k právníkům podle vlastního výběru a ke své rodině. Musí uvést místo jejich pobytu a poskytnout jim přístup k lékařské péči," uvedl zástupce regionálního ředitele pro kampaně Amnesty Ming Yu Hah. 

"Hrozí tvrdé zhoršení vojenských represí a beztrestnosti. Je to pro obyvatele Myanmaru těžká chvíle." 

Ming Yu Hah, zástupce regionálního ředitele pro kampaně Amnesty

Krom zadržení vládních představitelů a státních úředníků doprovází převrat i zatýkání předních politických aktivistů a obránců lidských práv, což signalizuje jasný vzkaz armády o tom, že nebude tolerovat žádnou opozici a disent. Předchozí vojenské převraty a tvrdé zákroky v Myanmaru zaznamenaly rozsáhlé násilí a mimosoudní zabíjení bezpečnostními silami.

"Zprávy o výpadku telekomunikací představují další hrozbu pro obyvatelstvo v tak nestabilní době - zejména když Myanmar bojuje s pandemií a vnitřními konflikty mezi ozbrojenými skupinami ohrožující civilisty v několika částech země. Je životně důležité, aby byly okamžitě plně obnoveny telefonní a internetové služby. Naléhavě vyzýváme ozbrojené síly ke zdrženlivosti, dodržování mezinárodního práva v oblasti lidských práv i humanitárního práva a k tomu, aby policií při nejbližší příležitosti bylo znovu zahájeno plnění povinností v oblasti vymáhání práva,“ dodal Ming Yu Hah.

Myanmarská faktická hlava státu Aun Schan Su Ťij a další vysocí představitelé vládnoucí Národní ligy pro demokracii (NLD), spolu s představiteli regionálních vlád byli v pondělí zatčeni v časných ranních hodinách. Bylo také hlášeno zadržení několika vůdců etnických stran a studentů, jakož i předních aktivistů a obránců lidských práv. Později ráno, televizní stanice vlastněná armádou oznámila, že na ní byl uvalen jednoroční výjimečný stav, na základě pravomocí vrchního velitele generála Min Aung Hlainga. Stalo se tak po dnech údajného narůstajícího napětí mezi úředníky NLD a vojenskými představiteli před prvním zasedáním nově zvoleného parlamentu plánovaného na pondělí. Armáda a její přičleněná strana, Strana solidarity a Strana rozvoje (USDP), šířila po volbách 8. listopadu 2020, v nichž NLD zvýšila svou parlamentní většinu, informace o nesrovnalostech a nesprávném chování ze strany volební komise. 15. listopadu 2020 myanmarská volební komise pro unii (UEC) potvrdila vítězství  Aun Schan Su Ťij a NLD ve všeobecných volbách, přičemž pro volby do obou komor parlamentu obsadila 396 ze 498 křesel. Uprostřed brzkých ranních zatčení byly v několika částech země hlášeny výpadky internetu a telefonního signálu, mimo jiné v hlavním městě Nay Pyi Taw, největším městě Yangon, stejně jako ve státech Shan a Kachin a regionech Mandalay a Sagaing.

Aktuální petice

  Myanmar

Zatýkání, mučení a věznění protestujících, nálety na civilisty nebo obnovené popravy. Situace v Myanmaru se nezlepšila. Pomůžete?

Myanmarská armáda je u moci od vojenského převratu v únoru 2021. V zemi bylo obnoveno provádění poprav a nejméně 16 000 lidí bylo zatčeno. Letecké nálety proti skupinám obyvatelstva způsobily smrt více než 2 300 civilistů a donutily statisíce lidí k opuštění svých domovů. Zahraniční společnosti nadále dováží do země letecké palivo, které armáda zneužívá pro letecké údery. Přidejte se k petici a požadujte zesílení tlaku mezinárodního společenství na Myanmar.

 

Aktuální počet podpisů: 1769 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...