© MAXIM ZMEYEV/AFP via Getty Images

Oni ho klidně nechají zemřít, burcují za Navalného organizace v čele s Amnesty

  Případ

Největší mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International požaduje pro předního kritika ruského režimu Alexeje Navalného urychlený přístup k důvěryhodné lékařské péči a jeho okamžité propuštění.

Online petici za Alexeje Navalného můžete podepsat zde.

Podle organizací nespravedlivě vězněný kritik ruského režimu čelí ve vězení špatnému zacházení, které lze označit za mučení. K otevřenému dopisu ruským představitelům a českému ministrovi zahraničí i premiérovi se k Amnesty připojila Asociace pro mezinárodní otázky a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. 

„Máme oprávněné obavy o život Alexeje Navalného. Jeho zdravotní stav se v poslední době dramaticky zhoršil a musí mu být proto poskytnuta odpovídající a důvěryhodná péče lékařů,“ uvedla ředitelka české Amnesty Linda Sokačová. 

„Zdraví Alexeje Navalného se ve vězení výrazně zhoršilo. Trpí necitlivostí nohou a jeho stav se každým dnem zhoršuje. Lékaři se shodují, že následky otravy Novičokem jsou závažné a vyžadují vysoce kvalifikovanou a trvalou lékařskou péči. Jako smluvní strana řady mezinárodních a regionálních úmluv o lidských právech je Rusko povinno respektovat a chránit právo na život vězňů a chránit je před mučením a dalším špatným zacházením. Jsme znepokojeni tím, že ruská vláda podle všeho vystavuje Alexeje Navalného podmínkám, které by mohly vést k jeho smrti,“ uvedly organizace své obavy v otevřeném dopisu, který adresovaly nejen představitelům Ruska, ale také novému českému ministrovi zahraničních věcí Jakubu Kulhánkovi a premiérovi Andreji Babišovi. 

„Pokud se nic nezmění, může významný představitel ruské opozice ve vězení zemřít. Spoléhat na to, že by to ruský autoritářský režim nedopustil není správná cesta. Jak víme, ten režim se nezastaví před ničím.“

Linda Sokačová, ředitelka české Amnesty

 

Online petici za Alexeje Navalného můžete podepsat zde.

 

V Praze 23. 4. 2021 

Vážený pane premiére / vážený pane ministře,

Amnesty International se obává o zdraví a bezpečnost Alexeje Navalného a zaslala ruským úřadům dopis, v němž požaduje, aby mu byl umožněn okamžitý přístup k důvěryhodným a nezávislým lékařským specialistům a aby byl okamžitě propuštěn. Společně s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM a Asociací pro mezinárodní otázky Vás žádám o podporu těchto výzev ruským orgánům. 

Významný představitel ruské opozice a protikorupční aktivista se nedopustil žádného rozpoznatelného trestného činu a je uvězněn jen proto, že je otevřeným kritikem vlády. Považujeme jeho uvěznění za nezákonné a podmínky jeho věznění za mučení nebo jiné špatné zacházení. 

Dne 20. srpna 2020 byl Alexej Navalnyj otráven zakázaným nervovým jedem vojenské kvality během kampaně v komunálních volbách na Sibiři. Dne 21. srpna vydal Evropský soud pro lidská práva jeho jménem prozatímní opatření požadující jeho převoz do Německa za účelem léčby a následujícího dne byl Alexej Navalnyj v bezvědomí a v kritickém stavu evakuován do Německa. Dne 6. října 2020 Organizace pro zákaz chemických zbraní potvrdila, že Alexej Navalnyj byl vystaven toxické chemické látce podobné přípravku Novičok. Vyšetřování prováděná zvláštními zpravodaji OSN dospěla k závěru, že za otravu a pokus o zabití Alexeje Navalného byly odpovědné ruské orgány. 

Navzdory opakovaným varováním ruských úřadů, že bude po příjezdu do Ruska zatčen, se Alexej Navalnyj dne 17. ledna 2021 vrátil do Moskvy a byl okamžitě vzat do vazby. Úřady ho obvinily z toho, že se neohlásil probačnímu úředníkovi v době, když byl v Německu, kde podstupoval léčbu na záchranu svého života, a byl odsouzen na dva roky a osm měsíců ve vězeňské kolonii obecného režimu. Evropský soud pro lidská práva uznal jeho odsouzení za politicky motivované. 

Zdraví Alexeje Navalného se ve vězení výrazně zhoršilo. Trpí oslabující bolestí zad a necitlivostí nohou a jeho stav se každým dnem zhoršuje. Lékaři se shodují, že následky otravy přípravkem Novičok jsou závažné a oslabující a vyžadují vysoce kvalifikovanou a trvalou lékařskou péči. Za poskytování takové lékařské péče je odpovědná ruská vězeňská služba, avšak navzdory opakovaným žádostem byly doposud Alexeji Navalnému odmítnuty návštěvy lékaře podle jeho výběru. 

Jako smluvní strana řady mezinárodních a regionálních úmluv o lidských právech je Rusko povinno respektovat a chránit právo na život vězňů a chránit je před mučením a jiným špatným zacházením. Pokračující věznění Alexeje Navalného, podmínky jeho držení a odepření přístupu k lékařské péči vedou k protiprávnímu zbavení svobody, porušení jeho práv na život, zdraví a nepodléhání mučení a jinému špatnému zacházení. Jsme znepokojeni tím, že ruská vláda podle všeho vystavuje Alexeje Navalného podmínkám, které by mohly vést k jeho smrti. 

Žádáme vládu ČR, aby využila všechny dostupné kanály a vyzvala ruské orgány, aby přijaly okamžitá opatření a zajistily:

· okamžité propuštění Alexeje Navalného;

· zajištění vyšetření kvalifikovanými nezávislými lékařskými odborníky podle vlastního výběru a poskytnutí předepsané léčby, a to i v civilním zdravotnickém zařízení (v období před propuštěním);

· nezávislé přezkoumání jeho zdravotního stavu zdravotnickými odborníky, jako jsou zástupci nemocnice Charité v Německu, Lékaři bez hranic nebo jiné lékařské organizace, podle jeho výběru;

· provedení okamžitého vyšetření podmínek, ve kterých je ve vězení držen, včetně obvinění z toho, že mu v noci není umožněn spánek kvůli hodinovým „kontrolám“, a neposkytnutí adekvátní lékařské péče. Je nutné také vyšetřit, kdo je za tyto činy zodpovědný;

· poskytnutí přístupu nezávislým pozorovatelům, včetně obránců lidských práv a mezinárodních odborníků, k posouzení podmínek v trestanecké kolonii IK-2, kde je Alexej Navalnyj držen. 

Předem Vám děkujeme za Vaše úsilí v tomto ohledu a zůstáváme Vám k dispozici, abychom Vám poskytli další informace o situaci Alexeje Navalného. 

S pozdravem, 

Linda Sokačová, ředitelka Amnesty International Česká republika 

Vít Dostál, ředitel Výzkumného centra, Asociace pro mezinárodní otázky 

Vladimír Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2194 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...