© MAXIM ZMEYEV/AFP via Getty Images

Amnesty se rozhodla znovu ustanovit Alexeje Navalného „vězněm svědomí“

  Článek

V únoru Amnesty přijala interní rozhodnutí přestat používat výraz „vězeň svědomí“ pro Navalného kvůli obavám z diskriminačních prohlášení, která učinil v letech 2007 a 2008 a která mohla být obhajobou nenávisti.

Ruský režim a jeho příznivci zneužili toto rozhodnutí k Navalného dehonestaci a k dalšímu porušování jeho práv. 
V důsledku této události zahájila Amnesty revizi svého celkového přístupu k používání výrazu „vězeň svědomí“. Jako první prozatímní krok byl náš postup vylepšen tak, aby nevyloučil osobu z označení "vězně svědomí" pouze na základě jejího chování v minulosti. Uvědomujeme si, že názory a chování jednotlivce se mohou časem vyvíjet. Součástí mise Amnesty je povzbudit lidi, aby pozitivně přijali vizi lidských práv a nikoliv podporovat, aby byli lidé navždy "uvězněni" svým chováním v minulosti. Navíc, když Amnesty určí jednotlivce jako "vězně svědomí", v žádném případě to neznamená - ani z toho nevyplývá - souhlas s jejich názory. Amnesty souhlasí pouze s konkrétními postoji a názory, které jsou v souladu s ochranou a podporou lidských práv.
Některé z předchozích Navalného výroků jsou zavrženíhodné a my je ani v nejmenším neomlouváme. Jako organizace pro lidská práva bude Amnesty pokračovat v boji proti rasismu a všem formám diskriminace. To znamená, že obnovením statusu Navalného jako vězně svědomí nepodporujeme jeho politický program, ale zdůrazňujeme naléhavou potřebu, aby jeho práva, včetně přístupu k nezávislé lékařské péči, byla uznána ruskými orgány a bylo podle nich jednáno.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2250 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...