© Jurgen Schadeberg - www.jurgenschadeberg.com

60 let boje za politické vězně, lidská práva a svobodu. Amnesty slaví narozeniny

  Článek

Největší mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International slaví 60. výročí od svého vzniku. Za dobu působení dopomohla k propuštění více než 50 000 politických vězňů a do jejích aktivit se dnes zapojuje více než 10 milionů lidí napříč kontinenty. Její česká pobočka také oslavuje, letos je to 30 let od začátku jejího působení u nás.

28. května 1961 vyšel v novinách The Observer článek britského právníka Petera Benensona. Text nazvaný „Zapomenutí vězni“ upozornil na případy šestice nespravedlivě vězněných lidí z různých koutů světa a zahájil kampaň za jejich propuštění. Jedním z šestice vězňů byl i pražský arcibiskup Josef Beran, který byl v té době pronásledován totalitním režimem v Československu a držen již dvanáctým rokem v přísné internaci. Později byl také jedním z prvních propuštěných. 

Benensonův článek byl posléze uveřejněn i v dalších denících po celém světě a vyvolal obrovský mezinárodní ohlas. To vedlo k postupnému vzniku celého hnutí v jehož čele stanul sám Peter Benenson. Od té doby se Amnesty rozrostla v největší mezinárodní organizaci na ochranu lidských práv. K obraně svobody a pomoci politickým vězňům postupně přibyla další témata jako boj proti mučení a trestu smrti, nezodpovědnému prodeji zbraní a jejich zneužívání nebo kampaně proti násilí na ženách i domácímu násilí a další témata související se základními lidskými právy a svobodami.

© Amnesty International

Před rokem 1989 nesmělo mít hnutí Amnesty pobočku v Československu, přesto se od svého založení až do pádu komunistického režimu angažovalo skrze mezinárodní akce a výzvy ve prospěch více než čtyř set nespravedlivě vězněných a pronásledovaných občanů Československa. Mezi lidmi za které Amnesty bojovala byla většina pronásledovaných disidentů a kritiků tehdejšího režimu. Jiřina Šiklová, Václav Benda, Ivan Martin Jirous, Petr Uhl, Pavel Landovský, Anna Šabatová, Václav Malý, Eva Kantůrková, Dana Němcová nebo Václav Havel a stovky dalších.

V 80. letech například přicházelo do Československa ročně až 30 000 poštovních zásilek od sympatizantů Amnesty na pomoc nespravedlivě pronásledovaným. Zástupci Amnesty také jezdili jako pozorovatelé na soudní procesy s politickými vězni. Byli však často vykázáni z jednacích síní a sledováni i šikanováni tajnou policií. 

"Jsem přesvědčený, že nebýt této solidarity, byl bych ve vězení daleko déle. Kampaně Amnesty mají svůj efekt a jednotlivec zmůže dost. Je to na každém z nás".

Václav Havel při zahajování jedné z kampaní české Amnesty v roce 2011

© Amnesty International


„Letos slavíme nejen šedesáté výročí od vzniku celého hnutí, ale také třicáté narozeniny naší české pobočky. U této příležitosti jsme proto připravili speciální webovou stránku, kde jsme dohromady poskládali zásadní milníky našeho boje s bezprávím. Veřejnost tam také najde možnost, jak se do našich aktivit může zapojit,“ říká ředitelka české Amnesty Linda Sokačová.

Amnesty je nezávislé a apolitické hnutí. Proto na svůj výzkum stavu lidských práv ani své akce nepřijímá finanční prostředky od vlád ani států a uplatňuje přísná pravidla pro přijímání finančních darů. Hlavním zdrojem financování jsou pravidelné měsíční příspěvky dárců a dárkyň. „Bez našich skvělých sympatizantů, dobrovolníků a dárců bychom nikdy nemohli sbírat úspěchy a intenzivně usilovat o lepší svět. Velmi jim za to děkuji a budu moc ráda za každého dalšího člověka, který se k nám připojí,“ dodala ředitelka české Amnesty Linda Sokačová.

© Philippe Lionnet

Amnesty během svého působení dopomohla k propuštění více než 50 000 politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných (11 z nich, včetně Václava Havla, se později stalo prezidenty). Než Amnesty začala vést svou kampaň proti trestu smrti, existovalo tehdy pouze 16 zemí, které ho zrušily zákonem nebo v praxi – dnes je těchto států 144. Přispěla k mnoha pozměněným zákonům a zaznamenala řadu dalších úspěchů. V roce 1977 obdržela Nobelovu cenu míru za „přínos k obraně svobody, spravedlnosti a tím i míru na celém světě“. V současnosti má poradní status při OSN a patří k respektovaným lidskoprávním organizacím.

Prohlédnout si zásadní milníky Amnesty za 60 let jejího fungování.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2239 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...