© Tatyana Zenkovich/EPA-EFE

Kalesnikavová odsouzena k jedenáctiletému trestu vězení

  Článek

Čelní představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová a její blízký spolupracovník, právník Maksim Znak byli odsouzení k jedenácti a deseti letům vězení.

"Trestní stíhání a uvěznění Maryji Kalesnikovové a Maksima Znaka mají za cíl zničit naděje milionů lidí, za něž mluvili – generaci Bělorusů, kteří usilují o pokojnou změnu a dodržování lidských práv. Tito odvážní lidé nyní stráví velkou část svého života ve vězení za to, že se postavili Alexandru Lukašenkovi a represivním složkám jeho vlády,“ uvedl Bruce Millar, zástupce ředitele Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

 

Dne 6. září 2021 odsoudil oblastní soud v Minsku Maryji Kalesnikovovou a Maksima Znaka, členy opoziční Koordinační rady a spolupracovníky vězněného uchazeče o prezidentský úřad Viktara Babaryky (ten byl v červenci 2021 odsouzen k čtrnáctiletému trestu vězení) k nebývale tvrdým trestům. Kalesnikavovou poslal na jedenáct let do vězení, Znak si odsedí deset let.

 

Oba byli shledáni vinnými ve třech bodech obžaloby – spiknutí s cílem převzít moc, vytvoření a vedení extremistické organizace, vyzývání k akcím poškozujícím národní bezpečnost.

 

Soudní proces, jenž začal 4. srpna, byl mimořádně rychlý, konal se s vyloučením veřejnosti, veškeré materiály k případu byly klasifikovány jako tajné. Všichni účastníci procesu, včetně advokátů, museli podepsat dohodu o mlčenlivosti.

 

Amnesty nadále vyzývá k okamžitému propuštění Maryje Kalesnikavové, Maksima Znaka a stovek dalších lidí, kteří byli v Bělorusku zadrženi pouze za uplatňování svých lidských práv.

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2691 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...