© Tatyana Zenkovich/EPA-EFE

Kalesnikavová odsouzena k jedenáctiletému trestu vězení

Článek

Čelní představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová a její blízký spolupracovník, právník Maksim Znak byli odsouzení k jedenácti a deseti letům vězení.

"Trestní stíhání a uvěznění Maryji Kalesnikovové a Maksima Znaka mají za cíl zničit naděje milionů lidí, za něž mluvili – generaci Bělorusů, kteří usilují o pokojnou změnu a dodržování lidských práv. Tito odvážní lidé nyní stráví velkou část svého života ve vězení za to, že se postavili Alexandru Lukašenkovi a represivním složkám jeho vlády,“ uvedl Bruce Millar, zástupce ředitele Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

Dne 6. září 2021 odsoudil oblastní soud v Minsku Maryji Kalesnikovovou a Maksima Znaka, členy opoziční Koordinační rady a spolupracovníky vězněného uchazeče o prezidentský úřad Viktara Babaryky (ten byl v červenci 2021 odsouzen k čtrnáctiletému trestu vězení) k nebývale tvrdým trestům. Kalesnikavovou poslal na jedenáct let do vězení, Znak si odsedí deset let.

Oba byli shledáni vinnými ve třech bodech obžaloby – spiknutí s cílem převzít moc, vytvoření a vedení extremistické organizace, vyzývání k akcím poškozujícím národní bezpečnost.

Soudní proces, jenž začal 4. srpna, byl mimořádně rychlý, konal se s vyloučením veřejnosti, veškeré materiály k případu byly klasifikovány jako tajné. Všichni účastníci procesu, včetně advokátů, museli podepsat dohodu o mlčenlivosti.

Amnesty nadále vyzývá k okamžitému propuštění Maryje Kalesnikavové, Maksima Znaka a stovek dalších lidí, kteří byli v Bělorusku zadrženi pouze za uplatňování svých lidských práv.

Aktuální petice

Bělorusko

Razie v sídlech nevládních organizací, zatýkání obránců lidských práv. Podpořme je!

Dne 14. července běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2045 Náš cíl: 3000

Podepíšu