© Benjamin Girette / Hans Lucas

Záchrana řady politických vězňů. Přinášíme dobré zprávy letošního roku

  Článek

Ačkoliv na světě dochází k neustálému porušování lidských práv, Amnesty se letos podařilo pomoci hned celé řadě obětí bezpráví. Ať už šlo o zproštění obžaloby, odložení poprav nebo propuštění z vězení. Rok 2022 přinesl mnoho lidskoprávních úspěchů a to i díky vaší podpoře.

Jedním z letošních úspěchů bylo propuštění íránské obránkyně práv žen a dětí Ateny Daemiové. Z  vězení se dostala po dlouhých 7 letech, k nimž byla odsouzena za veřejný nesouhlas s popravou mladé dívky. Atenin první soud trval pouhých 15 minut a její trest stanovil na neuvěřitelných čtrnáct let za mřížemi. Teprve po odvolání ho snížil na sedm. Atena byla součástí Maratonu psaní dopisů, globální kampaně Amnesty na podporu politických vězňů.  

Propuštěn byl také egyptský student Ahmed Samir Santawy, jenž byl uvězněný za zveřejnění příspěvků na sociálních sítích, v nichž kritizoval tamní vládu za porušování lidských práv. Po zadržení policií byl během výslechu opakovaně bit do hlavy i břicha. Mimořádný soud mu následně uložil trest tří let vězení za údajné šíření falešných zpráv. Amnesty proto rozjela akce na jeho podporu. Egyptský prezident následně Ahmedovi udělil milost a on tak byl konečně propuštěn na svobodu. 

Významným úspěchem je také osvobození Luka Symonse, kterého v roce 2017 svévolně zadrželi jemenští povstalci. Kvůli držení britského pasu byl nespravedlivě obviněn ze špionáže a bez soudu uvězněn. V cele ho dozorci opakovaně mučili a strávil dlouhé měsíce na samotce. Jeho rodina poděkovala Amnesty i všem ostatním, kteří se přidali k celosvětové podpoře jeho případu a pomohli mu tak z vězení.

A na podzim obdržel běloruský obránce lidských práv Ales Bjaljacki Nobelovu cenu za mír. Jako předseda lidskoprávní organizace Vjasna poskytoval podporu běloruským politickým vězňům, za což je tamním režimem opakovaně nespravedlivě uvězněn. Jen v České republice ho svým podpisem podpořilo na 10 000 lidí. Zajímavostí je, že v roce 2014, krátce po svém prvním propuštění, navštívil Prahu, kde se mimo jiné potkal se zástupci české Amnesty a poděkoval za aktivity na jeho podporu. Uvedl, že to pro něj znamenalo obrovskou morální podporu. 


Na další úspěchy naší práce se můžete podívat zde.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2233 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...