© Jeremias Gonzalez/NurPhoto

Soud v Chile zrušil zastavení stíhání členů bezpečnostních složek, kteří brutálně napadli účastníka protestů

  Článek

Moisés Órdenes v říjnu 2019 pokojně protestoval proti chilské vládě. Byl kvůli tomu napaden a surově zbit skupinou členů speciální jednotky. Následkem zranění přišel o oko. V prosinci 2022 bylo zastaveno stíhání sedmi obviněných členů bezpečnostních složek, díky tlaku na úřady se ale v únoru 2023 podařilo dosáhnout zrušení tohoto rozhodnutí a znovuotevření vyšetřování.

Moisés Órdenes z Chile se v říjnu 2019 účastnil protivládních protestů za rovnoprávnost a socio-ekonomická práva, jako jsou například důstojné penze, bydlení, kvalitní veřejné vzdělání a zdravotní péče. Prezident Sebastian Piñera na protesty reagoval přijetím nouzové vyhlášky a dal příkaz armádě a policii (tzv. „Carabineros“), aby je potlačily. Amnesty International protesty monitorovala a zdokumentovala případy porušování lidských práv a zločiny podle mezinárodního práva spáchané bezpečnostními složkami.  

Jedním z případů porušení práv je i napadení Moisése Órdenese. Během poklidných protestů ho znenadání napadla skupina členů speciální jednotky a surově ho zbila. Moisés byl převezen do nemocnice, kde byla ošetřena jeho četná zranění, včetně zlomeného zubu, poranění ramene, několika zlomených žeber a pneumotoraxu levé plíce. V péči doktorů strávil devět dní, 20. listopadu se ale do nemocnice musel vrátit kvůli potížím s plícemi, propuštěn byl 10. prosince. Následkem brutálního zbití přišel rovněž o levé oko. 

Při vyšetřování státní zástupce obvinil třináct členů speciální jednotky. Pět z nich bylo obviněno z mučení, zbylých osm z napomáhání, protože se zločin nesnažili nijak zastavit. K tomu byli obviněni i z falšování veřejných dokumentů a z maření vyšetřování. 

Státní zástupce 5. prosince 2022 zastavil stíhání sedmi obviněných. Moisésova rodina i právníci dlouhodobě upozorňovali, že vyšetřování provázela řada pochybení.

Díky pokračujícímu úsilí se ovšem podařilo dosáhnout zvrácení tohoto rozhodnutí. Dne 24. února 2023 soud nařídil znovuotevření vyšetřování sedmi obviněných členů bezpečnostních složek. Soud k tomu výslovně nařídil dořešit všechny nedokončené vyšetřovací úkony, což je dalším krokem pro dosažení spravedlnosti pro Moisése Órdenese. Amnesty pokračuje v jeho podpoře. 

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97875300/0f31a4be15cff82ae47abac64cb811f1

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...