© Private

Odvolací soud v Burundi rozhoduje o rozsudku pro novinářku

Článek

Floriane Irangabiye je novinářka žijící ve Rwandě. Soud v Burundi ji v lednu 2023 odsoudil k 10 letům vězení za kritiku vlády. Floriane se proti rozsudku odvolala, odvolací soud nyní případ přezkoumává.

Novinářka z Burundi Floriane Irangabiye dlouhodobě žije ve Rwandě. V srpnu 2022 byla zatčena v burundském městě Bujumbura, kam přijela navštívit rodinu. Nejvyšší soud v Mukaze Floriane 2. ledna 2023 odsoudil za „podrývání integrity národního území“ k deseti letům vězení a finanční pokutě, protože se kriticky vyjadřovala proti burundské vládě.

Floriane se proti rozsudku odvolala. Odvolací soud v Mukaze uspořádal slyšení 30. března 2023. Do 30 dnů má rozhodnout, zda byl udělený rozsudek přiměřený. Floriane je mezitím stále držena ve vazbě.

Aktuální petice

Burundi

Novinářka z Burundi byla za kritiku vlády odsouzena k deseti letům vězení. Pomůžete?

Floriane Irangabiye je novinářka z Burundi dlouhodobě žijící ve Rwandě. V srpnu 2022 byla zatčena při návštěvě rodiny v Burundi a od té doby je ve vězení. V lednu 2023 byla kvůli pokojné kritice burundské vlády odsouzena k deseti letům vězení. Nespravedlivý postup burundských úřadů porušuje její právo na spravedlivý soudní proces a na svobodu projevu. Podpořte petici požadující její okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1538 Náš cíl: 2500

Podepíšu