© Unsplash

Írán zrušil trest smrti pro tři účastníky protestů

Článek

Trest smrti   Írán publikován 1.6.2023

Třem účastníkům protestů už nehrozí výkon trestu smrti. Dva z nich byli propuštěni na kauci, jednomu byl trest snížen na deset let vězení. Další nespravedlivě odsouzení ale nadále zůstávají v ohrožení výkonu popravy.

Javad Rouhi, Mehdi Mohammadifard and Arshia Takdastan byli zatčeni íránskými úřady, protože údajně „podněcovali nepokoje“ tancováním, tleskáním, skandováním a házením šátků do ohně při protivládních protestech vyvolaných smrtí Mahsy Aminiové. V prosinci 2022 byli odsouzeni ke dvě trestům smrti za „nepřátelství proti Bohu“ a „šíření morální korupce na zemi.“ Za účelem získání jejich „přiznání“ byli ve vězení biti, bičování, mučeni elektrickými šoky a zavěšením, byli obětí sexuálního násilí a bylo jim vyhrožováno smrtí.

V květnu 2023 Nejvyšší soud tresty smrti zrušil a dovolil propuštění Javada a Arshiy na kauci. Trest pro Mehdiho byl zmírněn na deset let odnětí svobody.

Ačkoliv je zrušení tří trestů smrti dobrou zprávou, přinejmenším osm dalších Íránců se momentálně nachází v ohrožení výkonu popravy a mnoho dalších je nespravedlivě vězněno ve špatných podmínkách. Úsilí za jejich osvobození pokračuje.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Írán

V Íránu odsoudili k trestu smrti novináře. Pomozte mu podpisem petice

Německo-íránský novinář a disident Džamšíd Šarmahd (Jamshid Sharmahd) byl po hrubě nespravedlivém procesu odsouzen k trestu smrti. Ve vězení je vystaven mučení, držen na samotce a je mu odpírán kontakt s rodinou a přístup k lékařské péči. Podepište petici a požadujte zrušení trestu smrti a jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 9625 Náš cíl: 10000

Podepíšu