© Getty Images

Dobrá zpráva: Venezuela propustila čtyři svévolně zadržené muže!

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 29.2.2024

V prosinci 2023 byli na svobodu propuštěni bývalý odborář Guillermo Zárraga, aktivista a humanitární pracovník Gabriel Blanco a vysokoškolský student John Alvarez. Spolu s Rolandem Carreñem (novinářem a politickým aktivistou), který byl propuštěn již v říjnu 2023, se na svobodu dostali čtyři z deseti mužů a žen, za jejichž osvobození Amnesty vedla kampaň.

Gabriel Blanco po svém propuštění poslal vzkaz: „Můj vzkaz je určen všem obráncům lidských práv. Děkuji za vaši ušlechtilou práci, za všechny akce na mou podporu. Děkuji všem z Amnesty International nejen ve Venezuele, ale po celém světě, za to, co děláte. Vaše aktivity pomáhají upozorňovat na porušování lidských práv všude, kde je třeba. Jsem vám opravdu velmi vděčný a posílám všem velké bratrské obětí.“

Dalších šest lidí zatím zůstává ve vězení. Emirlendris Benítezová byla svévolně zadržena v srpnu 2018 a vystavena mučení; Juan Carlos Marrufo a María Auxiliadora Delgadová, manželský pár, oba jsou ve vězení od března 2019; Darío Estrada - inženýr a neurolog a Robert Franco - učitel a odborář, jsou ve vězení od prosince 2020; Javier Tarazona - obránce lidských práv a vězeň svědomí, je ve vězení od července 2021.

Amnesty pokračuje v kampani za jejich propuštění.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu