© Amnesty International

Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

  Článek

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.

© Amnesty International

Íránské úřady musí přestat obtěžovat, zatýkat a věznit obránkyně práv žen, které pokojně protestují proti íránským ponižujícím a diskriminačním zákonům o nuceném zahalování. 

V půlce dubna byly zadrženy dvě obránkyně práv žen Yasmin Aryaniová a Monireh Arabshahiová. Třetí aktivistka Vida Movahediová, která je zadržena od října 2018, byla minulý měsíc odsouzena na jeden rok za pokojné protestování proti nucenému zahalování. 

Íránské zpravodajské a bezpečnostní orgány také několik dalších obránkyň práv žen vystavily  výhružným telefonátům, kdy je varovaly, že budou zatčené, pokud budou pokračovat v kampani proti nucenému zahalování. Některé předvolaly k výslechu a mají strach z     bezprostředně hrozícího zatčení. 

„Zdá se, že íránské úřady ´rozdávají rány´ v reakci na zvýšený vzdor, projevený íránskými ženami, a rostoucí pokojné všelidové hnutí proti zákonům o nuceném zahalování. Zastrašují, aby lidé mlčeli a ženy se podrobily,“ shrnuje Magdalena Mughrabiová, zástupkyně ředitele pro Blízký východ a severní Afriku Amnesty. 

„Kriminalizace žen a dívek za to, že nenosí závoj, je extrémní formou diskriminace na základě pohlaví a krutého, nelidského a ponižujícího zacházení, které hluboce poškozuje důstojnost žen. Namísto pronásledování a uvěznění žen, které se staví proti této pobuřující nespravedlnosti, by íránské orgány měly okamžitě a bezpodmínečně propustit všechny obránce a obránkyně práv žen zadržené za jejich pokojný aktivismus,“ upozornila Mughrabiová. 

Přečtěte si o osudech zadržovaných žen více ZDE.

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...