Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

Oleg Sencov byl 17. března převezen do vězení SIZO-1 ve městě Jakutsk v severovýchodní části Ruska, na řece Leně. Jakutsk je známý svým extrémním počasím (od +40 stupňů v létě do -40 stupňů v zimě, která obvykle trvá od října do dubna). Je tam období “bílých nocí”, když slunce v letní sezóně nezapadá, avšak v prosinci denní světlo může trvat jen tři nebo čtyři hodiny.

Oleksandr Kolčenko byl 1. března převezen do trestanecké kolonie ve městě Kopeysk, Čeljabinská oblast.

Oleg Sentsov byl odsouzen na 20 let do vězení a Oleksandr Kolčenko dostal trest 10 let vězení. Tresty obou mužů byly 24. listopadu 2015 potvrzeny Nejvyšším soudem Ruské federace.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

31.7.2017

Lidovky.cz: Dvěma mužům hrozí za urážky zpěváka Bangy vězení

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.