Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

Čína, Ázerbájdžán, Rusko, USA, Sýrie, Saúdská Arábie... Všechny tyhle země a mnohé další mají v pražských Dejvicích své ambasády nebo rezidence. A ve všech těchto zemích (a mnohých dalších) dochází k porušování lidských práv. Proto Amnesty vyzvala své příznivce a všechny, komu nejsou osudy lidí i ve vzdálených zemích lhostejné, aby se zapojili do „orientačního běhu po ambasádách“ s dvojsmyslným názvem Vyběhni s bezprávím.

KDY? úterý 26. září od 18 hodin

KDE ZAČNEME? Kavárna Potrvá, Srbská 2, Praha - Dejvice

Šipky, fáborky, startovní čísla a hlavně stanoviště - u vybraných zastupitelství budou „kontroly“ - podpisové akce za jednotlivé případy porušování lidských práv. Třeba za čínského básníka Langziho, ázerbájdžánské studenty Giyase a Bayrama nebo proti trestu smrti v USA. Dobrovolníci na jednotlivých stanovištích připraví k peticím vždy i něco navíc: bude prostor na tematické fotky nebo různé úkoly.

Třetina úspěšně vyřešených případů z těch, kterými se Amnesty zabývá, ukazuje, že upozorňovat na porušování lidských práv má smysl. A i přes zastupitelství - ambasády všechny podobné akce hlásí svým domovským vládám. A ty často nechtějí čelit mezinárodnímu tlaku jako porušovatelé práv svých lidí.

Akce je součástí celosvětové kampaně BRAVE (Odvážní), která poukazuje na perzekuci obránců a obránkyň lidských práv na celém světě. Ať jde o cenzuru, očerňování, diskriminaci nebo vyhrožování smrtí.

Běh je neotřelá a zároveň zábavná forma, jak na osudy obránců lidských práv upozornit. Nikdo se nemusí bát, že trasu nezvládne – ať už poběží na čas nebo půjde třeba s kočárkem, nebude to víc než 5 kilometrů a jako vždycky platí: Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. A v našem případě dvojnásob.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

22.2.2017

Politika „démonizace“ rozděluje a přináší strach

Amnesty International vydala výroční zprávu Stav lidských práv ve světě v roce 2016.

Muhammad propuštěn!

Týden o výroční zprávě Amnesty