Hry v Soči se blíží, česká vláda ale odmítla vyzvat k dodržování lidských práv při sportovních akcích

Vláda Jiřího Rusnoka v demisi se nepřipojila k výzvě evropských států ohledně dodržování lidských práv na sportovních akcích.

Na mezinárodních sportovních akcích musí být respektována lidská práva nejen sportovců, ale i návštěvníků. Výzvu s takovým požadavkem iniciovalo finské Ministerstvo kultury a sportu a k Finsku se poté připojilo 23 z 28 členských zemí EU. Česká republika však odmítla. Podle premiéra Jiřího Rusnoka jde o politiku, která do sportu nepatří. Výzva má přitom vést především k tomu, aby se lidé mohli sportovních událostí účastnit beze strachu z porušování svých práv. Například v Rusku cizincům za otevřené projevy homosexuality hrozí peněžité tresty nebo vyhoštění.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy doporučilo výzvu nepodepsat. „Když si někdo myslí, že v Rusku jsou porušována lidská práva – a to já nevím, nejsem na to odborník – ať to kritizuje. Ale ať si nebere sport jako rukojmí,“ řekl serveru Česká pozice náměstek ministra školství Jan Kocourek. Zcela opačný názor má přitom ministerstvo zahraničí. Spor se tedy dostal až na jednání vlády, kde ministři koncem listopadu jednomyslně odhlasovali, že se Česko k výzvě nepřipojí.

Dopis adresovaný Evropské komisi přitom nekonkretizuje, kterých zemí nebo sportovních akcí se výzva přesně týká. Zmiňuje velké sportovní události „jako například Olympijské hry, Paralympijské hry, světové šampionáty“ a apeluje na dodržování práv jednotlivců během jejich konání „bez ohledu na rasu, barvu pleti, sexuální orientaci". Je zřejmé, že riziko ohrožení základních práv vnímají signatáři nejen v případě nejbližších Olympijských her v ruské Soči, ale například i hokejového šampionátu v Bělorusku, Mistrovství světa ve fotbale v Kataru a dalších událostí.

Mezinárodní sportovní události jsou přitom významnou součástí společenského dění, které dalece přesahuje sportovní rozměr. Výzva není určena sportovcům, ale je společným stanoviskem politických představitelů, že budou dbát na respektování lidských práv při účasti na takových akcích a chránit tak účastníky z řad sportovců i návštěvníků.

Například v Rusku byla letos přijata tzv. homofobní legislativa, která omezuje svobodu shromažďování a projevu pro lesby, gaye, bisexuály, transgender lidi a intersexuály (LGBTI). Otevřené projevy menšinové sexuální orientace mohou být považovány za "propagaci homosexuality". Sportovcům či návštěvníkům s jinou než heterosexuální orientací tak hrozí za pouhý polibek pokuta v přepočtu 60 tisíc korun, 15denní vězení a cizincům i vyhoštění.

VYZVĚTE V PETICI vládu, aby se připojila k výzvě Evropské unii.

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

21.12.2017

Migranti stále uvězněni na řeckých ostrovech

Více než 13 500 žadatelů o azyl zůstalo uvězněno na řeckých ostrovech v nehostinných podmínkách, když začala 21. prosince 2017 zima, uvedla organizace Human Rights Watch.