Malajsie: Výsledek voleb poskytuje nebývalou příležitost pro lidská práva

První změna ve vládě v Malajsii za téměř 60 let představuje historickou příležitost ke skoncování s porušováním lidských práv.

UPDATE 15. května:

První dobré zprávy jsou tady: lídr opozice a dlohodobě nespravedlivě vězněný Anwar Ibrahim byl propuštěný! Stalo se tak díky královskému pardonu v přímé návaznosti na volby z minulého týdne. Amnesty za propuštění tohoto vězně svědomí bojoval přes 20 let. Přečtěte si víc.
---
Opoziční aliance v čele s  bývalým předsedou vlády Mahathirem Mohamadem porazila koalici Barisan Nasional pod vedením jeho chráněnce  Najiba Razáka, jehož post premiéra byl poznamenaný opakovanými útoky na práva na svobodu projevu a pokojné shromáždění a svévolným zadržováním podle drakonických zákonů.

„Tento bezprecedentní mocenský posun v malajsijské politice je pro zemi velkou příležitostí k vymýcení represivních politik a zařazení lidských práv do středu jejich budoucího zájmu. Je to šance, která nesmí být promarněná,“ říká Rachel Chhoa-Howardová, výzkumnice Amnesty International v Malajsii.

„Teď je čas, aby předseda vlády Mahathir Mohamad a nová vláda dokázali, že jsou připraveni napravit své staré chyby tím, že  budou respektovat, chránit a prosazovat lidská práva. Mohou začít tím, že splní předvolební slib a propustí vůdce opozice a politického vězně Anwara Ibrahima, a že se budou snažit zrušit řadu represivních zákonů, včetně nedávno zavedeného zákona o ochraně proti falešným zprávám, který má potlačit on-line diskusi," dodala Howardová.

Amnesty International zveřejnila Agendu lidských práv s osmi klíčovými lidskoprávními otázkami, které musí nová vláda upřednostnit. Patří mezi ně práva na svobodu projevu a sdružování, lepší ochranu pro uprchlíky a osoby žádající o azyl, respektování práv původních obyvatel, zrušení trestu smrti a ukončení pronásledování obránců lidských práv, jako je například politický karikaturista Zunar.

Amnesty také vyzývá Malajsii, aby se připojila ke klíčovým mezinárodním smlouvám o lidských právech a tlačila Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) k zapojení do řešení krize lidských práv, která trápí tento region.

14.9.2017

Idil: „Vězení zvýšilo moji odhodlanost"

Generální tajemník Amnesty Salil Shetty se setkává s uvězněnou ředitelkou Amnesty International Turecko, Idil Eserovou.

10.9.2017

Zákon ve službách perzekuce

Úřady mnoha zemí na celém světě stále častěji zneužívají trestní, občanské i správní právní předpisy za účelem perzekuce obhájců lidských práv a pokoušejí se tak postavit jejich aktivity mimo rámec zákona a odradit je od pokračování v takových aktivitách.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.