Malajsie: Výsledek voleb poskytuje nebývalou příležitost pro lidská práva

První změna ve vládě v Malajsii za téměř 60 let představuje historickou příležitost ke skoncování s porušováním lidských práv.

UPDATE 15. května:

První dobré zprávy jsou tady: lídr opozice a dlohodobě nespravedlivě vězněný Anwar Ibrahim byl propuštěný! Stalo se tak díky královskému pardonu v přímé návaznosti na volby z minulého týdne. Amnesty za propuštění tohoto vězně svědomí bojoval přes 20 let. Přečtěte si víc.
---
Opoziční aliance v čele s  bývalým předsedou vlády Mahathirem Mohamadem porazila koalici Barisan Nasional pod vedením jeho chráněnce  Najiba Razáka, jehož post premiéra byl poznamenaný opakovanými útoky na práva na svobodu projevu a pokojné shromáždění a svévolným zadržováním podle drakonických zákonů.

„Tento bezprecedentní mocenský posun v malajsijské politice je pro zemi velkou příležitostí k vymýcení represivních politik a zařazení lidských práv do středu jejich budoucího zájmu. Je to šance, která nesmí být promarněná,“ říká Rachel Chhoa-Howardová, výzkumnice Amnesty International v Malajsii.

„Teď je čas, aby předseda vlády Mahathir Mohamad a nová vláda dokázali, že jsou připraveni napravit své staré chyby tím, že  budou respektovat, chránit a prosazovat lidská práva. Mohou začít tím, že splní předvolební slib a propustí vůdce opozice a politického vězně Anwara Ibrahima, a že se budou snažit zrušit řadu represivních zákonů, včetně nedávno zavedeného zákona o ochraně proti falešným zprávám, který má potlačit on-line diskusi," dodala Howardová.

Amnesty International zveřejnila Agendu lidských práv s osmi klíčovými lidskoprávními otázkami, které musí nová vláda upřednostnit. Patří mezi ně práva na svobodu projevu a sdružování, lepší ochranu pro uprchlíky a osoby žádající o azyl, respektování práv původních obyvatel, zrušení trestu smrti a ukončení pronásledování obránců lidských práv, jako je například politický karikaturista Zunar.

Amnesty také vyzývá Malajsii, aby se připojila ke klíčovým mezinárodním smlouvám o lidských právech a tlačila Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) k zapojení do řešení krize lidských práv, která trápí tento region.

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.

1.2.2017

Je to opravdu hlavně o Trumpovi?

1.2.2017

Spojené státy americké: Boj proti uprchlíkům

Generální tajemník Amnesty ke krokům Donalda Trumpa.

Reflex: Američané při protestech proti Trumpově politice vzpomínají i na Havla