Malajsie: Výsledek voleb poskytuje nebývalou příležitost pro lidská práva

První změna ve vládě v Malajsii za téměř 60 let představuje historickou příležitost ke skoncování s porušováním lidských práv.

UPDATE 15. května:

První dobré zprávy jsou tady: lídr opozice a dlohodobě nespravedlivě vězněný Anwar Ibrahim byl propuštěný! Stalo se tak díky královskému pardonu v přímé návaznosti na volby z minulého týdne. Amnesty za propuštění tohoto vězně svědomí bojoval přes 20 let. Přečtěte si víc.
---
Opoziční aliance v čele s  bývalým předsedou vlády Mahathirem Mohamadem porazila koalici Barisan Nasional pod vedením jeho chráněnce  Najiba Razáka, jehož post premiéra byl poznamenaný opakovanými útoky na práva na svobodu projevu a pokojné shromáždění a svévolným zadržováním podle drakonických zákonů.

„Tento bezprecedentní mocenský posun v malajsijské politice je pro zemi velkou příležitostí k vymýcení represivních politik a zařazení lidských práv do středu jejich budoucího zájmu. Je to šance, která nesmí být promarněná,“ říká Rachel Chhoa-Howardová, výzkumnice Amnesty International v Malajsii.

„Teď je čas, aby předseda vlády Mahathir Mohamad a nová vláda dokázali, že jsou připraveni napravit své staré chyby tím, že  budou respektovat, chránit a prosazovat lidská práva. Mohou začít tím, že splní předvolební slib a propustí vůdce opozice a politického vězně Anwara Ibrahima, a že se budou snažit zrušit řadu represivních zákonů, včetně nedávno zavedeného zákona o ochraně proti falešným zprávám, který má potlačit on-line diskusi," dodala Howardová.

Amnesty International zveřejnila Agendu lidských práv s osmi klíčovými lidskoprávními otázkami, které musí nová vláda upřednostnit. Patří mezi ně práva na svobodu projevu a sdružování, lepší ochranu pro uprchlíky a osoby žádající o azyl, respektování práv původních obyvatel, zrušení trestu smrti a ukončení pronásledování obránců lidských práv, jako je například politický karikaturista Zunar.

Amnesty také vyzývá Malajsii, aby se připojila ke klíčovým mezinárodním smlouvám o lidských právech a tlačila Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) k zapojení do řešení krize lidských práv, která trápí tento region.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.