Nejodvážnější tým fotbalového mistrovství, o kterém jste nikdy neslyšeli

Rusko pořádá MS ve fotbale. Amnesty postavila 33. tým - tým Odvážných.

V době, kdy se svět baví o Rusku hlavně jako o organizátorovi FIFA šampionátu, chce Amnesty upozornit na jiné šampiony – muže a ženy, kteří nasazují svoje životy při obraně lidských práv. V Rusku je za to pronásledují, zastrašují nebo dokonce vězní.

Kampaň „Tým BRAVE“ představuje 11 lidí ze všech regionů, kde se mistrovství koná a vyzývá, aby podporovatelé posílali vzkazy solidarity a ukázali těmto 11 statečným, že nejsou sami.

Česká sekce Amnesty vyvinula pro kampaň tak trochu jiný fotbalový stadion – vybrala 3 odvážné a „posadila je“ namísto za mříže do hlediště fotbalového stadionu. Kdo si sedne vedle nich a podpoří podpisem jejich propuštění, dostane automaticky lístek na zápas Rusko vs. Lidská práva, který může sdílet na sociálních sítích. Český nápad zaujal nejen Amnesty centrálu, která zařídila anglickou a ruskou verzi webu, ale i pobočky v Belgii, Lucembursku, Maďarsku, Polsku nebo Portugalsku – fandit lidským právům se tedy bude napříč Evropou.

„Jak  roste vzrušení ohledně světového šampionátu, chceme zdůraznit práci inspirujících mužů a žen, kteří riskují své životy a svobodu v boji za lidská práva v Rusku. Hvězdný Team Brave zahrnuje aktivisty a aktivistky, kteří bojují za ukončení mučení, za ochranu životního prostředí, brání práva LGBT+ nebo podporují oběti domácího násilí. To jsou ti skuteční šampioni v Rusku,“ říká Martin Balcar, vedoucí kampaní Amnesty International ČR.

Vše o Týmu Odvážných najdete na teambrave.org

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.

25.9.2018

Sotudíová poslala synovi z vězení dopis

Íránské Centrum pro lidská práva zveřejnilo dopis, ve kterém Nasrín svému 12letému synovi Nimovi psala, proč s ním nemohla být v jeho první školní den:

7.2.2018

Řeč Taibeh