Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

Ve dvou dnech 9. a 10. června bylo asi 150 lidí svévolně zadrženo během celostátních protestů proti návrhu zákona o založení speciálních ekonomických zón. Organizace Amnesty International obdržela svědectví od desítek zatčených o tom, že byli mučeni na policejní stanici. Někteří tvrdili, že byli zbiti dřevěnými tyčemi poté, kdy odmítli prozradit policii PIN kód svého mobilního telefonu.

„Tato hlášení od demonstrantů, jež byli mučeni, jsou velmi znepokojující. Žádáme vietnamské úřady o okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování a zadržení každého podezřelého, kdo nese zodpovědnost za tyto činy", říká Minar Pimple, ředitel Globálních operací Amnesty International.

„Vlna masových zatýkání, která proběhlo během víkendu, nebyla nic víc než odplatou těm, kteří vyjádřili svou nespokojenost se státní politikou. Vietnamské úřady se nemohou schovávat za omluvu dodržování veřejného pořádku jako licenci na perzekuci a uvěznění pokojných protestujících. Těmto zadrženým byla odepřena jejích práva na svobodné vyjádření, na pokojné shromáždění a na spravedlivý proces. Musí být neprodleně a bezpodmínečně propuštěni".

Okolnosti

O víkendu 9. a 10. června v mnoha oblastech po celém Vietnamu proběhly protesty proti návrhu zákona, který umožňuje založení určitých daných ekonomických zón, které nabízí speciální pobídky zahraničním investorům.  Tentýž víkend lidé protestovali taky proti represivnímu zákonu o kybernetické bezpečnosti, který následně prošel Národním shromážděním 12. června.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo