Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

Ve dvou dnech 9. a 10. června bylo asi 150 lidí svévolně zadrženo během celostátních protestů proti návrhu zákona o založení speciálních ekonomických zón. Organizace Amnesty International obdržela svědectví od desítek zatčených o tom, že byli mučeni na policejní stanici. Někteří tvrdili, že byli zbiti dřevěnými tyčemi poté, kdy odmítli prozradit policii PIN kód svého mobilního telefonu.

„Tato hlášení od demonstrantů, jež byli mučeni, jsou velmi znepokojující. Žádáme vietnamské úřady o okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování a zadržení každého podezřelého, kdo nese zodpovědnost za tyto činy", říká Minar Pimple, ředitel Globálních operací Amnesty International.

„Vlna masových zatýkání, která proběhlo během víkendu, nebyla nic víc než odplatou těm, kteří vyjádřili svou nespokojenost se státní politikou. Vietnamské úřady se nemohou schovávat za omluvu dodržování veřejného pořádku jako licenci na perzekuci a uvěznění pokojných protestujících. Těmto zadrženým byla odepřena jejích práva na svobodné vyjádření, na pokojné shromáždění a na spravedlivý proces. Musí být neprodleně a bezpodmínečně propuštěni".

Okolnosti

O víkendu 9. a 10. června v mnoha oblastech po celém Vietnamu proběhly protesty proti návrhu zákona, který umožňuje založení určitých daných ekonomických zón, které nabízí speciální pobídky zahraničním investorům.  Tentýž víkend lidé protestovali taky proti represivnímu zákonu o kybernetické bezpečnosti, který následně prošel Národním shromážděním 12. června.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.