© RFA

Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

  Článek

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

Ve dvou dnech 9. a 10. června bylo asi 150 lidí svévolně zadrženo během celostátních protestů proti návrhu zákona o založení speciálních ekonomických zón. Organizace Amnesty International obdržela svědectví od desítek zatčených o tom, že byli mučeni na policejní stanici. Někteří tvrdili, že byli zbiti dřevěnými tyčemi poté, kdy odmítli prozradit policii PIN kód svého mobilního telefonu.

„Tato hlášení od demonstrantů, jež byli mučeni, jsou velmi znepokojující. Žádáme vietnamské úřady o okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování a zadržení každého podezřelého, kdo nese zodpovědnost za tyto činy", říká Minar Pimple, ředitel Globálních operací Amnesty International.

„Vlna masových zatýkání, která proběhlo během víkendu, nebyla nic víc než odplatou těm, kteří vyjádřili svou nespokojenost se státní politikou. Vietnamské úřady se nemohou schovávat za omluvu dodržování veřejného pořádku jako licenci na perzekuci a uvěznění pokojných protestujících. Těmto zadrženým byla odepřena jejích práva na svobodné vyjádření, na pokojné shromáždění a na spravedlivý proces. Musí být neprodleně a bezpodmínečně propuštěni".

Okolnosti

O víkendu 9. a 10. června v mnoha oblastech po celém Vietnamu proběhly protesty proti návrhu zákona, který umožňuje založení určitých daných ekonomických zón, které nabízí speciální pobídky zahraničním investorům.  Tentýž víkend lidé protestovali taky proti represivnímu zákonu o kybernetické bezpečnosti, který následně prošel Národním shromážděním 12. června.

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2453 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...