Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

Ve dvou dnech 9. a 10. června bylo asi 150 lidí svévolně zadrženo během celostátních protestů proti návrhu zákona o založení speciálních ekonomických zón. Organizace Amnesty International obdržela svědectví od desítek zatčených o tom, že byli mučeni na policejní stanici. Někteří tvrdili, že byli zbiti dřevěnými tyčemi poté, kdy odmítli prozradit policii PIN kód svého mobilního telefonu.

„Tato hlášení od demonstrantů, jež byli mučeni, jsou velmi znepokojující. Žádáme vietnamské úřady o okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování a zadržení každého podezřelého, kdo nese zodpovědnost za tyto činy", říká Minar Pimple, ředitel Globálních operací Amnesty International.

„Vlna masových zatýkání, která proběhlo během víkendu, nebyla nic víc než odplatou těm, kteří vyjádřili svou nespokojenost se státní politikou. Vietnamské úřady se nemohou schovávat za omluvu dodržování veřejného pořádku jako licenci na perzekuci a uvěznění pokojných protestujících. Těmto zadrženým byla odepřena jejích práva na svobodné vyjádření, na pokojné shromáždění a na spravedlivý proces. Musí být neprodleně a bezpodmínečně propuštěni".

Okolnosti

O víkendu 9. a 10. června v mnoha oblastech po celém Vietnamu proběhly protesty proti návrhu zákona, který umožňuje založení určitých daných ekonomických zón, které nabízí speciální pobídky zahraničním investorům.  Tentýž víkend lidé protestovali taky proti represivnímu zákonu o kybernetické bezpečnosti, který následně prošel Národním shromážděním 12. června.

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

30.11.2018

irozhlas.cz: Tři protidrogoví policisté na Filipínách odsouzeni za vraždu

21.11.2018

24zprávy: Egypt mučí děti?!