Justice ve Střední Evropě v ohrožení!

Amnesty považuje stav soudnictví v Polsku a Maďarsku za alarmující, může ovlivnit celou Evropu včetně Česka. Ředitel Amensty Mark Martin o tom promluví na Pochodu za nezávislost justice na Staroměstském náměstí.

Systémové kroky, které v našich sousedních zemích podkopávají právní stát a porušují lidská práva, jsou rizikem pro celou Evropskou unii a neměla by být lhostejná ani partnerským zemím z Visegrádu, jako je Česko.

Polsko i Maďarsko už totiž čelí řízení o porušení Smlouvy o Evropské unii (SEU), které je v historii existence EU velmi unikátní.  Poprvé totiž došlo k aktivaci tzv. článku 7, který procesně hlídá právě dodržování lidských práv a zásad právního státu - hodnot společných všem zemím EU.

POLSKO systematicky podkopává nezávislou soudní moc, ohrožuje nezávislost Ústavního soudu a disciplinárně stíhá soudce, kteří se tomu postavili. Existuje riziko, ľe v zemi bude ve střednědobém horizontu ohroženo i právo na svobodný proces. Zároveň vláda omezuje svobodu shromažďování a projevu – policie používá proti pokojným demonstrantům nepřiměřenou sílu, lidé čelí nesmyslným restriktivním opatřením včetně obtěžování, zastrašování a zdlouhavému soudnímu řízení.

MAĎARSKO se ve velké míře snaží umlčet nesouhlas. Kriminalizuje se legitimní lidskoprávní práce, omezují a zakazují se neziskové organizace, prostor pro občanskou společnost se víc a víc zužuje. Takzvaný„LEXSoros“ je likvidační pro organizace pracující s uprchlíky a migranty, velké riziko pociťuje i tamní pobočka Amnesty International.

Přečtěte si blog výzkumnice Barbory Černušákové o současném stavu polské justice.

Vyjádřete solidaritu maďarským obráncům lidských práv!.

14.4.2020

Seznam Zprávy: Justice chybovala, když povolila vydání Tchajwanců do Číny, řekl Ústavní soud

15.4.2020

Polsko: Stav justice 2019 - soudci v ohrožení

Soudci a soudkyně, kteří se staví za nezávislost justice, jsou zastrašováni a perzekvováni.

30.4.2020

Turecko: Jak si vede justice, svoboda projevu nebo shromažďování?

Amnesty přináší v češtině přehled pro Všeobecný periodický přezkum stavu lidských práv v Turecku.

7.5.2019

Alarmující stav justice v Polsku a Maďarsku je varováním i pro ČR, říká ředitel Amnesty

Projev ředitele Amnesty ČR Marka Martina na demonstraci Za nezávislou justici na Staroměstském náměstí v Praze.