Justice ve Střední Evropě v ohrožení!

Amnesty považuje stav soudnictví v Polsku a Maďarsku za alarmující, může ovlivnit celou Evropu včetně Česka. Ředitel Amensty Mark Martin o tom promluví na Pochodu za nezávislost justice na Staroměstském náměstí.

Systémové kroky, které v našich sousedních zemích podkopávají právní stát a porušují lidská práva, jsou rizikem pro celou Evropskou unii a neměla by být lhostejná ani partnerským zemím z Visegrádu, jako je Česko.

Polsko i Maďarsko už totiž čelí řízení o porušení Smlouvy o Evropské unii (SEU), které je v historii existence EU velmi unikátní.  Poprvé totiž došlo k aktivaci tzv. článku 7, který procesně hlídá právě dodržování lidských práv a zásad právního státu - hodnot společných všem zemím EU.

POLSKO systematicky podkopává nezávislou soudní moc, ohrožuje nezávislost Ústavního soudu a disciplinárně stíhá soudce, kteří se tomu postavili. Existuje riziko, ľe v zemi bude ve střednědobém horizontu ohroženo i právo na svobodný proces. Zároveň vláda omezuje svobodu shromažďování a projevu – policie používá proti pokojným demonstrantům nepřiměřenou sílu, lidé čelí nesmyslným restriktivním opatřením včetně obtěžování, zastrašování a zdlouhavému soudnímu řízení.

MAĎARSKO se ve velké míře snaží umlčet nesouhlas. Kriminalizuje se legitimní lidskoprávní práce, omezují a zakazují se neziskové organizace, prostor pro občanskou společnost se víc a víc zužuje. Takzvaný„LEXSoros“ je likvidační pro organizace pracující s uprchlíky a migranty, velké riziko pociťuje i tamní pobočka Amnesty International.

Přečtěte si blog výzkumnice Barbory Černušákové o současném stavu polské justice.

Vyjádřete solidaritu maďarským obráncům lidských práv!.

13.5.2019

Alarmující stav justice v Polsku a Maďarsku je varováním i pro ČR, říká ředitel Amnesty

Projev ředitele Amnesty ČR Marka Martina na demonstraci Za nezávislou justici na Staroměstském náměstí v Praze.

7.5.2019

17.12.2018

Irsko: Senát schválil návrh zákona o zrušení zákazu umělého přerušení těhotenství

O zrušení zákazu potratů hlasovali Irové letos v květnu v referendu. Pro se vyslovilo 66,4 % voličů.

20.6.2018

Statisíce rohingských uprchlíků v Bangladéši v ohrožení kvůli povodním

U příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby urychlilo pomoc pro více než 900 000 rohingských uprchlíků, kteří v Bangladéši čelí problémům v důsledku monzunových dešťů.