© Getty

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

  Článek

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

© Getty

Filmový režisér Oleg Sencov, který byl propuštěn 7. září během výměny vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem, poděkoval obráncům lidských práv z Amnesty za podpůrné dopisy, které mu posílali do vazby i do místa výkonu trestu. Sencov byl zatčen v roce 2014 za smyšlená obvinění. Snahy Amnesty, dalších lidskoprávních organizací a mezinárodního společenství přispěly v tlaku na jeho propuštění. 

„Od Amnesty jsem dostal mnoho dopisů. Děkuji vám mnohokrát."

Oleg Sencov

  

Propuštěný Sencov během tiskové konference uvedl, že obránci lidských práv z Amnesty významně přispěli k mezinárodní kampani za jeho propuštění. "Pro každého vězně, bez ohledu na to, zda je politickým vězněm, bez ohledu na to, zda je to Ukrajinec nebo Kazach, vlastně bez ohledu na cokoli, je opravdu velmi důležité dostávat do vězení dopisy. Je to ta nejdůležitější věc. I když celý den nejíš, nedostaneš žádný balíček, nebo když ti něco udělají, stejně pořád čekáš a doufáš, že přijdou dopisy. Tak prosím, pište, pište, pište! O čemkoliv! Opravdu to pomáhá," řekl Sencov.

Sencov sám uvedl, že mu psalo spoustu lidí a on se všem snažil odpovědět. "Přinesl jsem dvě tašky. Druhá obsahovala 22 kg papíru, většinou dopisy. Ani jeden z nich jsem nevyhodil. Vzal jsem si je všechny a nechal si je, protože pro mě hodně znamenají. Jsou tam knihy, zápisníky, těch je tam velký balík, snad 15. Jsou kompletně popsané," tvrdí propuštěný Sencov a připomíná, že kvůli zákonům ruské Federální vězeňské služby jsou povoleny pouze dopisy v ruštině, ačkoli v některých případech obdržel dopisy i v ukrajinštině. Dopisy napsané v jiných jazycích nejdříve sebere cenzor a teprve poté jsou předány.

Chcete pomoci nespravedlivě zadrženým při poklidných protestech v Moskvě? Přečtěte si více.

Aktuální petice

  Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 1171 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...