Rusko: prominentní investigativní novinářka a právnička napadené během návštěvy v Čečensku

V Grozném 6. února napadli dvě lidskoprávní aktivistky. Jednou z nich je novinářka Jelena Milašinová.

Jelena Milašinová

Denis Krivošev, zástupce ředitele Amnesty pro východní Evropu a střední Asii, k incidentu prohlásil:

„Tento bezostyšný útok je otřesný. Minulý rok čečenský vůdce  Ramzan Kadyrov, jmenovaný Kremlem, otevřeně varoval, že znemožní obhájcům lidských práv návštěvu Čečenska a vyhrožoval jim násilím. Nyní k takovému násilí dochází.

Toto je nejnovější v řadě bezprecedentních útoků na hlasité kritiky v Čečensku a je to přímý důsledek takových hrozeb spojený s úplnou beztrestností pachatelů mimosoudních poprav, vynucených zmizení a mučení kritiků Kadyrova.

Pouze účinné vyšetřování tohoto a všech minulých útoků může ukončit bezprávnost, která v současné době vládne v Čečensku. Protože na místní úrovni existuje jen malá naděje na účinné vyšetřování, musí zakročit federální ruské úřady, které však  doposud jasně indikovaly, že to vůbec nemají v úmyslu,“ uzavřel.

Pozadí

Jelena Milašinová, která před dvěma lety poprvé pronikla do příběhu únosů, mučení a zabíjení homosexuálů v Čečensku a zveřejnila ho a lidskoprávní právnička Marina Dubrovinová, byly večer 6. února napadeny davem ve foyer hotelu Continent. Útočníci ženy fackovali a bili pěstmi, jejich reakce natáčeli na kameru. Pak jeden muž oznámil, že odcházejí a útočníci bez jakýchkoli překážek opustili hotel.

Marina Dubrovinová  přijela do Grozného, aby zastupovala, jako právní poradce, zájmy Islama Nukhanova, bloggera, který pořídil video o drahých nemovitostech, údajně patřících rodinám spojeným s vedením Čečenska. Poté, co publikoval video na YouTube, byl Nukhanov zadržen a později obviněn z ilegálního držení zbraní. To on popírá. Jelena Milašinová plánovala zúčastnit se Nukhanovova soudního procesu jako novinářka.

12.6.2019

Rusko: Ojub Titijev podmínečně propuštěn, Ivan Golunov v domácím vězení

Podmínka pro Ojuba je vítaný krok, ale ne spravedlnost. Navíc v kontextu zadržení investigativního novináře Ivana Golunova.

13.6.2019

Ojub Titijev je na svobodě!

Ojub Titijev byl po téměř roce a půl, které strávil nespravedlivě ve vězení podmínečně propuštěn.

12.6.2019

“Nikdy jsem nemyslel, že se zúčastním svého pohřbu”

Zamyšlení o zadržení novináře Ivana Golunova.

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.