Policie v Soči zatýkala během olympijských her novináře, aktivisty i pracovníky neziskových organizací

Naděždu Tolokonnikovovou a Mariju Aljochinovou, členky punkové kapely Pussy Riot, zadržely úřady v průběhu olympijských her v Soči hned třikrát.Obvinění jsou přitom absurdní – podezření z krádeže hotelu nebo špatné přecházení přes silnici. Aktivistky se ale domnívají, že skutečný důvod jejich zatčení byl jejich plán natočit hudební video s názvem "Putin vás naučí, jak milovat svou vlast". "V Putinově Rusku úřady zaměnily olympijské kruhy - celosvětový symbol naděje a úsilí vydat to nejlepší z lidského ducha - v pouta spoutávající svobodu projevu," uvedl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii. Zprávy o zatýkání pokojných aktivistů se během olympijských her staly každodenní realitou. Mezi zatčenými byl například Semjon Simonov z Centra lidských práv Memorial, novináři z rádia Svobodná Evropa a ruských nezávislých novin Novaja Gazeta a místní aktivista za lidská práva David Hakim. Hakim byl opět zatčen při "one-man" demonstraci na podporu vězně svědomí Jevgenije Vitiška.

11.1.2019

Ani sto dní po smrti saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího nebyl nikdo potrestán

11.1.2019

Trest potvrzen odvolacím soudem

V pátek 11. ledna byl dle informací z médií odvolacím soudem potvrzen rozsudek 7 let vězení pro oba novináře. Podepisujte dál petici! Zjišťujeme podrobnosti.

30.8.2018

blesk.cz o věznění íránského aktivisty

27.2.2018

Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.