Policie v Soči zatýkala během olympijských her novináře, aktivisty i pracovníky neziskových organizací

Naděždu Tolokonnikovovou a Mariju Aljochinovou, členky punkové kapely Pussy Riot, zadržely úřady v průběhu olympijských her v Soči hned třikrát.Obvinění jsou přitom absurdní – podezření z krádeže hotelu nebo špatné přecházení přes silnici. Aktivistky se ale domnívají, že skutečný důvod jejich zatčení byl jejich plán natočit hudební video s názvem "Putin vás naučí, jak milovat svou vlast". "V Putinově Rusku úřady zaměnily olympijské kruhy - celosvětový symbol naděje a úsilí vydat to nejlepší z lidského ducha - v pouta spoutávající svobodu projevu," uvedl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii. Zprávy o zatýkání pokojných aktivistů se během olympijských her staly každodenní realitou. Mezi zatčenými byl například Semjon Simonov z Centra lidských práv Memorial, novináři z rádia Svobodná Evropa a ruských nezávislých novin Novaja Gazeta a místní aktivista za lidská práva David Hakim. Hakim byl opět zatčen při "one-man" demonstraci na podporu vězně svědomí Jevgenije Vitiška.

27.2.2018

Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.

8.12.2017

Ali Feruz dostal pokutu, zadržení trvá

Ruské úřady nadále drží Aliho Feruze v detenci. navíc dostal pokutu ve výši 85 dolarů

18.9.2017

Info.cz: Omezuje Facebook aktivisty za práva barmských Rohingů?

15.6.2017

Turecko: Uvěznění šéfa Amnesty International je obrovská nespravedlivost

Amnesty požaduje okamžité propuštění obránce lidských práv.