Policie v Soči zatýkala během olympijských her novináře, aktivisty i pracovníky neziskových organizací

Naděždu Tolokonnikovovou a Mariju Aljochinovou, členky punkové kapely Pussy Riot, zadržely úřady v průběhu olympijských her v Soči hned třikrát.Obvinění jsou přitom absurdní – podezření z krádeže hotelu nebo špatné přecházení přes silnici. Aktivistky se ale domnívají, že skutečný důvod jejich zatčení byl jejich plán natočit hudební video s názvem "Putin vás naučí, jak milovat svou vlast". "V Putinově Rusku úřady zaměnily olympijské kruhy - celosvětový symbol naděje a úsilí vydat to nejlepší z lidského ducha - v pouta spoutávající svobodu projevu," uvedl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii. Zprávy o zatýkání pokojných aktivistů se během olympijských her staly každodenní realitou. Mezi zatčenými byl například Semjon Simonov z Centra lidských práv Memorial, novináři z rádia Svobodná Evropa a ruských nezávislých novin Novaja Gazeta a místní aktivista za lidská práva David Hakim. Hakim byl opět zatčen při "one-man" demonstraci na podporu vězně svědomí Jevgenije Vitiška.

30.8.2018

blesk.cz o věznění íránského aktivisty

3.7.2018

Vietnam: úřady musejí ochránit aktivisty před útoky skupin kriminálníků

Úřady ve městě Di Linh musejí neprodleně zavést potřebná opatření k zajištění bezpečí pro aktivistku obhajující práva dělníků Do Thi Minh Hanh poté, co skupina kriminálníků vybavená kameny napadla během dvou minulých týdnů třikrát její rodinu, prohlásila organizace Amnesty International.

27.2.2018

Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.

18.9.2017

Info.cz: Omezuje Facebook aktivisty za práva barmských Rohingů?