Rusko dusí demokratické aktivity

Dnes pobývá na návštěvě ČR prezident Ruské federace Vladimir Putin. Pod jeho vedením dochází v Rusku k vážnému porušování lidských práv a k úpadku demokratických hodnot, upozornila dnes Amnesty International (AI). AI opakovaně vyzývá členské státy EU, aby neignorovaly tento znepokojivý trend.

„Ruská federace usiluje o ještě významnější postavení na mezinárodním poli, měla by proto být schopna čelit kritice a neskrývat se před dotazy, které jí nejsou po chuti,“ uvádí AI. Občanský sektor v Rusku je potlačován, a to zejména v posledních měsících a týdnech. Úřady evidentně usilují o vznik nepřátelského prostředí vůči nevládním organizacím a jejich útlum. Například tzv. skandál s britskými špiony úřady použily k útoku na reputaci nevládních organizací. Následkem je mimo jiné další úpadek svobody slova. Stále trvá hrubé porušování lidských práv v Čečensku, kde dochází k únosům, mučení, svévolnému zatýkání a „mizení“ lidí. Pachatelé bezpráví, kteří pocházejí také z řad ruských a čečenských bezpečnostních složek, si prakticky mohou být jisti beztrestností. Činnost nevládních a humanitárních organizací je velmi omezena, úřady brání mezinárodnímu monitoringu a informování o situaci v médiích. „Státy EU doposud nedokázaly Rusko dostatečně konfrontovat s problémem porušování lidských práv a nastolit otevřenou diskusi,“ dodává AI. Další informace Členové české pobočky AI píší v průběhu celého roku dopisy ruským úřadům. Věnují se v nich především jednotlivým obětem perzekuce jako je např. novinář Stanislav Dmitrijevský, který byl letos v únoru podmínečně odsouzen za publikaci článků napsaných bývalým vůdcem čečenských separatistů. Jeho proviněním je podle AI pouze svobodné šíření názorů.

13.7.2017

Zůstaňme odvážní!

Žijeme ve věku strachu, rozdělení a démonizace. Po celém světě kolují jedovaté skazky a rétorika "nás proti nim" používaná k tomu, aby kolektivní vina za sociální a politické křivdy byla svalována na celé skupiny lidí. Ti, kteří se odváží postavit za lidská práva, jsou stále více a více napadáni. Alarmujícím způsobem jsou vystaveni obtěžování a zastrašování, pomlouvačným kampaním, špatnému zacházení a nezákonnému zadržování. Jsou dokonce zabíjeni - jen proto, že se postavili za to, co je správné.

4.7.2017

Hrdinové mezi námi

O odkazu zatčeného šéfa Amnesty Turecko Tanera Kiliçe.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

27.6.2017

Sinopsis k případu Siao-po