Rusko dusí demokratické aktivity

Dnes pobývá na návštěvě ČR prezident Ruské federace Vladimir Putin. Pod jeho vedením dochází v Rusku k vážnému porušování lidských práv a k úpadku demokratických hodnot, upozornila dnes Amnesty International (AI). AI opakovaně vyzývá členské státy EU, aby neignorovaly tento znepokojivý trend.

„Ruská federace usiluje o ještě významnější postavení na mezinárodním poli, měla by proto být schopna čelit kritice a neskrývat se před dotazy, které jí nejsou po chuti,“ uvádí AI. Občanský sektor v Rusku je potlačován, a to zejména v posledních měsících a týdnech. Úřady evidentně usilují o vznik nepřátelského prostředí vůči nevládním organizacím a jejich útlum. Například tzv. skandál s britskými špiony úřady použily k útoku na reputaci nevládních organizací. Následkem je mimo jiné další úpadek svobody slova. Stále trvá hrubé porušování lidských práv v Čečensku, kde dochází k únosům, mučení, svévolnému zatýkání a „mizení“ lidí. Pachatelé bezpráví, kteří pocházejí také z řad ruských a čečenských bezpečnostních složek, si prakticky mohou být jisti beztrestností. Činnost nevládních a humanitárních organizací je velmi omezena, úřady brání mezinárodnímu monitoringu a informování o situaci v médiích. „Státy EU doposud nedokázaly Rusko dostatečně konfrontovat s problémem porušování lidských práv a nastolit otevřenou diskusi,“ dodává AI. Další informace Členové české pobočky AI píší v průběhu celého roku dopisy ruským úřadům. Věnují se v nich především jednotlivým obětem perzekuce jako je např. novinář Stanislav Dmitrijevský, který byl letos v únoru podmínečně odsouzen za publikaci článků napsaných bývalým vůdcem čečenských separatistů. Jeho proviněním je podle AI pouze svobodné šíření názorů.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.