Urgentní
akce

© Getty Images

Deset let ve vězení na Sibiři. Ukrajinský občan v Rusku nespravedlivě odsouzen za špionáž. Pomůžete?

Případ

Ukrajinský občan Oleksandr Marčenko (Oleksandr Marchenko) si od listopadu 2020 v Rusku odpykává desetiletý trest za špionáž. V prosinci 2018 byl unesen a mučením donucen k přiznání. Marčenko prodělal rakovinu štítné žlázy a má četné zdravotní problémy. Ruské úřady mu odpírají lékařskou péči, kterou naléhavě potřebuje, což představuje riziko pro jeho život a může se rovnat mučení. Čelí také případům šikany, svévolných trestů a výhrůžek ze strany vězeňské správy.

Ukrajinský občan Oleksandr (Aleksandr) Marčenko svým právníkům sdělil, že v prosinci 2018 cestoval z Kyjeva, hlavního města Ukrajiny, přes Rusko do Doněcku na Ruskem okupované východní Ukrajině za osobními záležitostmi. Dne 18. prosince 2018 byl při přechodu zpět do Ruska unesen maskovanými muži. Podle Oleksandra Marčenka mu muži nasadili na hlavu pytel, vzali mu mobilní telefon a další osobní věci a odvezli ho do tajné věznice patřící takzvané Doněcké lidové republice (DNR). Tam byl držen v izolaci ve sklepě, v cele bez oken, postele, toalety a tekoucí vody. Od prvního dne únosu byl Oleksandr Marčenko vystaven mučení a jinému špatnému zacházení, včetně mučení elektrickým proudem, dokud nesouhlasil s přečtením svého sebeobviňujícího „přiznání“ na videozáznamu.

Dne 18. února 2019 byl donucen podepsat dokumenty, že nemá žádné stížnosti proti „Ministerstvu státní bezpečnosti DNR“, následně byl odvezen na ruskou hranici a předán ruské Federální bezpečnostní službě (FSB). Příslušníci FSB dali Oleksandru Marčenkovi na hlavu pytel a několik hodin ho vezli do Krasnodarského krajského úřadu FSB. Tam byl vyslýchán kvůli muži, kterého prý nikdy neviděl. Oleksandr Marčenko svým právníkům řekl, že po výslechu ho příslušníci FSB odvezli na policejní stanici, kde strávil následující noc. Na základě smyšleného záznamu o správním deliktu, který sepsala policie, rozhodl soud následující den o desetidenním zadržení Oleksandra Marčenka. Následně byl obviněn ze spáchání dalších dvou správních deliktů a nadále držen ve vazbě.

Během svévolného správního zadržení příslušníci FSB spolu s „bezpečnostními pracovníky“ z „DNR“ Oleksandra Marčenka opakovaně vyslýchali a nutili ho podepsat „přiznání“. Vyhrožovali jemu i jeho rodině a byl mu odepřen přístup k právníkovi. Dne 1. května 2019 byl Oleksandr Marčenko soudem vzat do vazby kvůli obvinění z „pašování“, původně na dva měsíce. Tato vazba byla následně několikrát prodloužena. Dne 6. prosince 2019 byl Oleksandr Marčenko obviněn ze špionáže. Dne 26. listopadu 2020 uznal Krasnodarský krajský soud Oleksandra Marčenka vinným podle článku 276 ruského trestního zákoníku („špionáž“) a odsoudil ho k deseti letům odnětí svobody v trestanecké kolonii s přísným režimem. Jeho odvolání bylo zamítnuto.

Článek publikován 5.8.2022

Prohlášení Amnesty k novému výzkumu o Ukrajině

Shrnutí nejdůležitějších informací k novému výzkumu o postupech ukrajinské armády.

Článek publikován 30.7.2022

Marčenko byl umístěn na samotku. Zakázali mu telefonické hovory s manželkou

Dne 26. července umístily orgány trestanecké kolonie Oleksandra Marčenka do trestní cely s odůvodněním, že při odchodu do sprchy měl na sobě tričko, a nikoli vězeňský mundúr. Když se pokusil zavolat své ženě, ukázalo se, že její číslo bylo zablokováno vedením trestanecké kolonie.

Pozadí

Amnesty International a další organizace monitorující lidská práva zdokumentovaly případy osob zbavených svobody takzvaným „ministerstvem státní bezpečnosti“ na Ruskem okupované východní Ukrajině, které je umístilo do tajné vazby a podrobilo mučení a jinému špatnému zacházení s cílem vynutit si „přiznání“, které pak bylo použito k jejich „odsouzení“. Podrobnější informace o těchto praktikách naleznete ve společné zprávě Amnesty International a Human Rights Watch s názvem You Don’t Exist: Arbitrary detentions, enforced disappearances, and torture in eastern Ukraine, https://www.amnesty.org/en/documents/eur50/4455/2016/en/.

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Ředitel federální vězeňské služby, Arkadiy Aleksandrovich Gostev

Požadujeme

• Zajištění potřebné lékařské péče.
  • Účinné a nestranné prošetření mučení a jiného špatného zacházení, kterému byl ve vězení vystaven.

Díky za upozornění...