© Photo: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Amnesty vyzývá k respektování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva

Článek

Zbraně pod kontrolou Migrace   Ukrajina publikován 24.2.2022

Amnesty reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu.

„Naše nejhorší obavy se naplnily. Po týdnech eskalace začala ruská invaze, která pravděpodobně povede k nejstrašnějším důsledkům pro lidské životy a základní lidská práva," říká generální tajemnice Amnesty Agnès Callamard.

"Vyzýváme všechny strany, aby umožnily a usnadnily přístup humanitárním agenturám a organizacím, které poskytují pomoc civilistům. Amnesty bude situaci pečlivě sledovat, aby odhalila veškeré porušování mezinárodního práva jakoukoliv stranou," dodává Callamard.

Amnesty již dříve varovala před nebezpečnými riziky ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, včetně ohrožení životů civilistů, domů i infrastruktury, a potenciálního akutního nedostatku potravin i masového vysídlování. Amnesty zdokumentovala závažné dopady na lidská práva během konfliktu na východní Ukrajině v letech 2014–2015, při kterém byly spáchány válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

Více informací zde.

Aktuální petice