© Private

Íránky z LGBTI+ komunity byly propuštěny na kauci

  Článek

Zahra Sedighi-Hamadani a Elham Choubdar z Íránu byly na podzim 2021 zatčeny kvůli aktivitě v LGBTI+ komunitě. V létě 2022 jim byl udělen trest smrti, který se do konce roku podařilo zrušit. Obě ženy byly do března 2023 drženy ve vězení, nedávno byly propuštěny na kauci. Jejich případ je přezkoumáván soudem, ale zatím nebylo vyneseno žádné rozhodnutí.

Zahra „Sareh“ Sedighi-Hamadani a Elham Choubdar z Íránu byly v říjnu 2021 zatčeny za zločiny „pašování žen a dívek do sousedních zemí,“ „propagaci homosexuality“ a „podporu korupce a prostituce.“ Důvodem pro jejich zatčení byla jejich aktivita v LGBTI+ komunitě a kontakt s jejími členy, kteří usilovali o azyl v Iráku. V srpnu 2022 byly odsouzeny k trestu smrti za zločin „šíření morální korupce na Zemi.“ Díky tlaku na íránské úřady se tento rozsudek podařilo v prosinci 2022 zrušit.

Zahra Sedighi-Hamadani a Elham Choubdar byly ovšem nadále vězněny v Orumíji v provincii Západní Ázerbájdžán a jejich případ byl předán k přezkoumání soudu nižší instance, zatím nebylo vyneseno žádné rozhodnutí. Obě vězeňkyně byly v březnu 2023 propuštěny na kauci, Elham Choubdar 13. března a Zahra Sedighi-Hamadani o pět dnů později. Amnesty International nadále sleduje jejich případ a bude informovat o rozhodnutí soudu. 

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 


Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...