Ukrajina: Tragická ztráta na životech musí být nestranně prošetřena

Amnesty volá po vyšetření pádu letadla na východě Ukrajiny.

Smrt téměř 300 civilistů na palubě malajského boeingu, který se zřítil 17. července v oblasti intenzivních střetů na východní Ukrajině, musí být ihned nestranně a účelně vyšetřena.

Všechny strany v konfliktu musí spolupracovat na stanovení příčiny této tragické události.

Je zcela nezbytné, aby bylo urychleně provedeno vyšetřování na místě nezávislými mezinárodními odborníky, a to s plnou spoluprací obou stran konfliktu – ukrajinskými orgány a separatistickými ozbrojenými skupinami,“ řekl Denis Krivosheev, náměstek ředitele pro Evropu a Střední Asii Amnesty International.

Výzva Amnesty přichází nedlouho poté, co zveřejnila výzkumnou zprávu dokumentující případy únosů, mučení a špatného zacházení vůči mezinárodním pozorovatelům, žurnalistům i civilistům v oblasti východní Ukrajiny, kde se letadlo zřítilo. Území havárie je nyní pod kontrolou proruské separatistické ozbrojené skupiny.

Vyšetřování bude náročné vzhledem k současné situaci v této konkrétní části Ukrajiny. Pro smysluplné šetření musí všechny strany konfliktu zajistit, aby vyšetřovatelé získali úplný a neomezený přístup na místo nehody a zaručili jim osobní bezpečnost,“ řekl Krivosheev.

„Vyšetřování se musí zaměřit na všechna věrohodná obvinění proti ukrajinským a separatistickým ozbrojeným skupinám. Je třeba odpovědět na všechny relevantní otázky a nálezy se musí komunikovat transparentně.“

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

1.3.2019

Vitalina Kovalová organizuje setkání LGBT v rodném Užhorodě na západě Ukrajiny

Mladá aktivistka bojující za práva diskriminované skupiny LGBTI organizuje meeting na Mezinárodní den žen - v předchozích letech už čelila násilným útokům.