Ukrajina: Tragická ztráta na životech musí být nestranně prošetřena

Amnesty volá po vyšetření pádu letadla na východě Ukrajiny.

Smrt téměř 300 civilistů na palubě malajského boeingu, který se zřítil 17. července v oblasti intenzivních střetů na východní Ukrajině, musí být ihned nestranně a účelně vyšetřena.

Všechny strany v konfliktu musí spolupracovat na stanovení příčiny této tragické události.

Je zcela nezbytné, aby bylo urychleně provedeno vyšetřování na místě nezávislými mezinárodními odborníky, a to s plnou spoluprací obou stran konfliktu – ukrajinskými orgány a separatistickými ozbrojenými skupinami,“ řekl Denis Krivosheev, náměstek ředitele pro Evropu a Střední Asii Amnesty International.

Výzva Amnesty přichází nedlouho poté, co zveřejnila výzkumnou zprávu dokumentující případy únosů, mučení a špatného zacházení vůči mezinárodním pozorovatelům, žurnalistům i civilistům v oblasti východní Ukrajiny, kde se letadlo zřítilo. Území havárie je nyní pod kontrolou proruské separatistické ozbrojené skupiny.

Vyšetřování bude náročné vzhledem k současné situaci v této konkrétní části Ukrajiny. Pro smysluplné šetření musí všechny strany konfliktu zajistit, aby vyšetřovatelé získali úplný a neomezený přístup na místo nehody a zaručili jim osobní bezpečnost,“ řekl Krivosheev.

„Vyšetřování se musí zaměřit na všechna věrohodná obvinění proti ukrajinským a separatistickým ozbrojeným skupinám. Je třeba odpovědět na všechny relevantní otázky a nálezy se musí komunikovat transparentně.“

22.4.2020

Mezinárodní den žen tentokrát bez násilí!

Urgentní akce na podporu Vitaliny Kovalové pomohla! LGBT aktivisté dostali řádnou policejní ochranu při pořádání další akce.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.