Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

kiyvpost.com

V reakci  na odmítnutí ruských úřadů poskytnout Amnesty International přístup k ukrajinskému filmaři Olegovi Sencovovi, který je v současné době 85 dnů na protestní  hladovce, řekla ředitelka Amnesty Ukrajina Oksana Pokalchuková:

„Odmítnutí práva na návštěvu Olega Sencova je neobhajitelné. Po téměř 3 měsících jeho hladovky dochází k vážným obavám o jeho zdraví. Plánovali jsme navštívit Olega v doprovodu nezávislého lékařského odborníka, který by mohl zhodnotit jeho zdraví. Aby bylo možné vyvrátit veškeré pochybnosti o zdravotním stavu Olega a přiměřenosti lékařské pomoci, která mu má být poskytnuta, je taková návštěva nezbytná.

Amnesty International vyzývá k okamžitému propuštění Sencova a požaduje, aby měl po dobu zadržení přístup ke kvalifikovaným odborníkům v oblasti zdravotnictví, kteří poskytují zdravotní péči v souladu s lékařskou etikou, včetně zásad důvěrnosti, autonomie a informovaného souhlasu. Kromě toho musí ruské orgány povolit přístup ukrajinských konzulárních pracovníků k Olegovi.

30. července 2018 obdržel zástupce Amnesty International v Moskvě dopis od zástupce ředitele Federální vězeňské služby Valerije Balana, který odmítl žádost Amnesty o návštěvu Sencova v trestanecké kolonii Labytnangi, ale neposkytl žádné vysvětlení. V dopise bylo uvedeno, že zdraví Sencova bylo posouzeno jako stabilní bez ´negativní dynamiky.´"

Pozadí

Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov začal 14. května 2018 hladovku na protest proti politicky motivovanému uvěznění desítek Ukrajinců v Ruské federaci.

V roce 2015 byl Sencov odsouzen k 20 letům vězení po nespravedlivém procesu, kdy čelil obvinění z "terorismu" z důvodu  jeho nesouhlasu s ruskou okupací Krymu.

16.5.2018

Aktuálně.cz: Ukrajinský režisér Sencov drží hladovku

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

8.6.2018

Rusko musí propustit ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova

Amnesty International žádá o okamžité propuštění ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova.

8.12.2017

Ali Feruz dostal pokutu, zadržení trvá

Ruské úřady nadále drží Aliho Feruze v detenci. navíc dostal pokutu ve výši 85 dolarů