Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

  Článek

Zastavte mučení   Ukrajina publikován 10.8.2018

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.

kiyvpost.com

V reakci  na odmítnutí ruských úřadů poskytnout Amnesty International přístup k ukrajinskému filmaři Olegovi Sencovovi, který je v současné době 85 dnů na protestní  hladovce, řekla ředitelka Amnesty Ukrajina Oksana Pokalchuková: 

„Odmítnutí práva na návštěvu Olega Sencova je neobhajitelné. Po téměř 3 měsících jeho hladovky dochází k vážným obavám o jeho zdraví. Plánovali jsme navštívit Olega v doprovodu nezávislého lékařského odborníka, který by mohl zhodnotit jeho zdraví. Aby bylo možné vyvrátit veškeré pochybnosti o zdravotním stavu Olega a přiměřenosti lékařské pomoci, která mu má být poskytnuta, je taková návštěva nezbytná. 

PODEPSAT PETICI

Amnesty International vyzývá k okamžitému propuštění Sencova a požaduje, aby měl po dobu zadržení přístup ke kvalifikovaným odborníkům v oblasti zdravotnictví, kteří poskytují zdravotní péči v souladu s lékařskou etikou, včetně zásad důvěrnosti, autonomie a informovaného souhlasu. Kromě toho musí ruské orgány povolit přístup ukrajinských konzulárních pracovníků k Olegovi. 

30. července 2018 obdržel zástupce Amnesty International v Moskvě dopis od zástupce ředitele Federální vězeňské služby Valerije Balana, který odmítl žádost Amnesty o návštěvu Sencova v trestanecké kolonii Labytnangi, ale neposkytl žádné vysvětlení. V dopise bylo uvedeno, že zdraví Sencova bylo posouzeno jako stabilní bez ´negativní dynamiky.´" 

Pozadí

Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov začal 14. května 2018 hladovku na protest proti politicky motivovanému uvěznění desítek Ukrajinců v Ruské federaci. 

V roce 2015 byl Sencov odsouzen k 20 letům vězení po nespravedlivém procesu, kdy čelil obvinění z "terorismu" z důvodu  jeho nesouhlasu s ruskou okupací Krymu.

Aktuální petice

  Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 1171 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...