Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.

kiyvpost.com

V reakci  na odmítnutí ruských úřadů poskytnout Amnesty International přístup k ukrajinskému filmaři Olegovi Sencovovi, který je v současné době 85 dnů na protestní  hladovce, řekla ředitelka Amnesty Ukrajina Oksana Pokalchuková:

„Odmítnutí práva na návštěvu Olega Sencova je neobhajitelné. Po téměř 3 měsících jeho hladovky dochází k vážným obavám o jeho zdraví. Plánovali jsme navštívit Olega v doprovodu nezávislého lékařského odborníka, který by mohl zhodnotit jeho zdraví. Aby bylo možné vyvrátit veškeré pochybnosti o zdravotním stavu Olega a přiměřenosti lékařské pomoci, která mu má být poskytnuta, je taková návštěva nezbytná.

PODEPSAT PETICI

Amnesty International vyzývá k okamžitému propuštění Sencova a požaduje, aby měl po dobu zadržení přístup ke kvalifikovaným odborníkům v oblasti zdravotnictví, kteří poskytují zdravotní péči v souladu s lékařskou etikou, včetně zásad důvěrnosti, autonomie a informovaného souhlasu. Kromě toho musí ruské orgány povolit přístup ukrajinských konzulárních pracovníků k Olegovi.

30. července 2018 obdržel zástupce Amnesty International v Moskvě dopis od zástupce ředitele Federální vězeňské služby Valerije Balana, který odmítl žádost Amnesty o návštěvu Sencova v trestanecké kolonii Labytnangi, ale neposkytl žádné vysvětlení. V dopise bylo uvedeno, že zdraví Sencova bylo posouzeno jako stabilní bez ´negativní dynamiky.´"

Pozadí

Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov začal 14. května 2018 hladovku na protest proti politicky motivovanému uvěznění desítek Ukrajinců v Ruské federaci.

V roce 2015 byl Sencov odsouzen k 20 letům vězení po nespravedlivém procesu, kdy čelil obvinění z "terorismu" z důvodu  jeho nesouhlasu s ruskou okupací Krymu.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.

8.10.2018

Oleg Sencov ukončil hladovku

Ukrajinský režisér Oleg Sencov se rozhodl ukončit protestní hladovku.

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

7.9.2019

Oleg Sencov je volný!