© Amnesty International

Deník ředitelky: Půlnoční "kujme pikle" v Maďarsku, interrupce i dobré zprávy

Článek

Ředitelka Amnesty ČR Linda Sokačová komentuje současné lidskoprávní dění nejen v Evropě.

Zdravím Vás všechny pár dní po nedávném svátku 17. listopadu.

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii letos z pochopitelných důvodů neproběhly tak, jak jsme zvyklí, přesto věřím, že jste si tento svátek demokracie připomněli - jak jen to šlo. Nemohli jsme se sice potkat osobně na významných místech Sametové revoluce (tak jako každý rok), ale mým kolegyním a kolegům z oddělení fundraisingu se podařilo Amnesty stánek přenést do virtuálního prostředí. Máte-li chuť si pořídit unikátní lidskoprávní merch a podpořit tím tak naše úsilí v boji za lepší svět - můžete tak učinit zde.

Když se podíváme na čerstvé novinky ze světa, bohužel, není příliš důvodů k radosti. I nadále přichází zprávy z Běloruska, kde režim nepolevuje v pronásledování svých kritiků, ale kde ani lidé nepřestávají protestovat a dávat všemožně najevo, že už nechtějí nadále žít v zemi pod tvrdou rukou autoritářského prezidenta Lukašenka. V nedalekém Maďarsku má pro změnu dojít ke změně ústavy, jež by měla zakázat adopci stejnopohlavním párům. Těsně před půlnocí dorazil do tamního parlamentu i návrh na změnu volebního zákona, kterým by vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána vyšachovala opozici z případného volebního vítězství. A nedobré zprávy přicházejí i ze soudního Polska. Když jsem se dozvěděla, že tam defacto zakázali interrupce, zůstala jsem v šoku. Nebyla jsem jediná - v Polsku rozhodnutí strhlo lavinu velkých a nepolevujících protestů, k nimž se česká Amnesty symbolicky připojila. Máte-li i vy zájem postavit se za právní stát a lidská práva v Maďarsku a Polsku, připojit se můžete zde. Mimochodem, pokud Vás zajímá dění za oceánem - konkrétně stav lidských práv v USA, doporučuji dokumentární seriál Netflixu The Innocent Files (Případy neviny). Devítidílný seriál sleduje několik případů justičních omylů americké justice a odhaluje i systémová selhání, která komplikují a znemožňují dosažení spravedlnosti. Průvodcem případy nespravedlivě stíhaných a uvězněných, často bohužel i desetiletí, je organizace Innocence Project. Člověk se nestačí divit, jak zmanipulovaná někdy “spravedlnost” může být.

Omezování činnosti nečelí jen samotní obránci lidských práv a disidenti, ale i řada naších sesterských sekcí Amnesty po světe. Indická sekce Amnesty musela být z důvodu nátlaku vlády a zmrazení finančních prostředků uzavřena. Kolegové a kolegyně v Nigérii čelí zastrašování kvůli zapojení Amnesty do kampaně End SARS, která je proti policejnímu násilí a zvůli v Nigérii.

Ale abychom nezůstali jen u špatných zpráv. Na poli lidských práv se dějí i dobré věci a pár z nich bych ráda zmínila. Sousední Slovensko mělo rovněž snahu omezit práva žen v přístupu k interrupcím, na rozdíl od Polska tam ale taková změna neprošla. Mám z toho velkou radost a mockrát díky všem, kteří jste se zapojili do naší solidární akce. Dobré zprávy přicházejí i z Íránu, kde došlo k propuštění Narges Mohammadiové, odsouzené k 16 letům vězení, pouze za její poklidnou práci v oblasti lidských práv.

Dočasně propuštěna z vězení byla další obránkyně lidských práv a právnička Nasrín Sotudíová. Ta si opykávala trest 33 let vězení a 148 ran bičem - což je prakticky trest smrti, protože takové mučení nemůže lidské tělo vydržet. Doufáme, že íránský režim Nasrín ponechá na svobodě a nebude jí nadále pronásledovat.

Další pozitivní novinkou je spuštění výukové vzdělávací aplikace - ta má za cíl připravit novou generaci obránců lidských práv. V češtině je nyní dostupný kurz Úvod do lidských práv, který zpracovalo naše vzdělávací oddělení. To nyní také intenzivně pracuje na pořádání online vzdělávacích workshopů a na pomoci žákům i učitelům s tématy základních lidských práv, z čehož mám opravdu radost.

A abych nezapomněla: Už běží naše tradiční podzimní akce na podporu nespravedlivě vězněných a pronásledovaných lidí z celého světa. Maraton psaní dopisů má letos nový web a spoustu dalších inovativních novinek. Zapojit se může úplně každý i v době pandemie COVIDu-19. Psát dopisy lze totiž z pohodlí a bezpečí domova. Budu ráda, když se k nám přidáte.

PS: Aktuálně vedeme urgentní akci na pomoc známé disidentce, spisovatelce a novinářce z Vietnamu. Ta byla za své aktivity obviněna z “protistátní činnosti” a hrozí jí až 20 let vězení. Postavit se za ní můžete zde.

Díky, že nám pomáháte měnit svět k lepšímu.

Zdraví,

Linda Sokačová, ředitelka Amnesty ČR

Aktuální petice

Maďarsko

Podpořme maďarskou občanskou společnost. Vyjádřeme jim solidaritu!

V Maďarsku dochází od roku 2010 k zásadním změnám ovlivňujícím celou společnost, poslední dva roky se však situace prudce zhoršuje. Dochází k přijímání kontroverzních zákonů a k systematickým legislativním reformám a represivním opatřením. Patří sem reforma soudnictví, voleb, daní a kontroverzní zákony upravující svobodu projevu, petiční a sdružovací právo.

Aktuální počet podpisů: 1419 Náš cíl: 1500

Podepíšu