Prohledávat obsah

nalezeno 1589 výsledků:

  Případ publikován 18.3.2024

Práva žen v Saúdské Arábii? Za fotku bez oděvu zakrývajícího celé tělo vás klidně pošlou do vězení

Manahel al-Otaibi je aktivistka ze Saúdské Arábie. Na sociálních sítích zveřejňovala příspěvky na podporu práv žen, vyfotila se v obchodním centru bez tradičního oděvu zakrývajícího celé tělo. Kvůli svým aktivitám byla zadržena a nyní je vězněna na neznámém místě. Nikdo by neměl být uvězněn za své pokojné uplatňování svobody projevy. Podepište petici na její podporu.

  Článek   Úspěch publikován 14.3.2024

Dobrá zpráva: soud zprostil indonéské obránce lidských práv obvinění z pomluvy

Indonéský soud zprostil dva obránce lidských práv obvinění z pomluvy, kterému čelili kvůli videu na YouTube.

  Článek   Úspěch publikován 14.3.2024

Skvělá zpráva: tři obránkyně lidských práv vězněné Tálibánem jsou na svobodě!

Tři obránkyně lidských práv z Afghánistánu byly po několikaměsíčním svévolném zadržování Tálibánem propuštěny na svobodu.

  Článek   Úspěch publikován 13.3.2024

Dobrá zpráva: filipínská senátorka po šesti letech ve vazbě konečně na svobodě

Filipínský soud propustil na kauci Leilu de Limu, jednu z nejhlasitějších kritiček krvavé ,,války proti drogám” bývalého prezidenta Rodriga Duterteho. Bývalá senátorka a aktivistka za lidská práva strávila šest letech v policejní vazbě na základě vykonstruovaného obvinění z obchodování s drogami.

  Případ publikován 11.3.2024

Amnesty vyzývá Rusko: Zrušte cenzurní zákony zavedené kvůli invazi na Ukrajinu

Jen několik dnů po ruské invazi na Ukrajinu zavedlo Rusko cenzurní zákony, podle nichž jsou protesty proti válce závažným trestným činem. Po dvou letech od schválení zákonů ruským prezidentem si stovky lidí ve věznicích po celém Rusku odpykávají dlouhé tresty vězení pouze za pokojná vyjádření nesouhlasu s válkou. Rusko musí kontroverzní zákony zrušit a okamžitě propustit všechny lidi, kteří byli na jejich základě nespravedlivě odsouzeni.

  Článek publikován 29.2.2024

Zavírání na samotku, odpírání lékařské péče – Marčenko musí ve vězení čelit špatnému zacházení

S ukrajinským občanem Oleksandrem Marčenkem, který je v Rusku nespravedlivě vězněn na základě vykonstruovaného obvinění ze špionáže, je ve vazbě i nadále špatně zacházeno a je mu odpírána neodkladná zdravotní péče, což se může rovnat mučení. Trestní orgány Oleksandra Marčenka s přestávkami umisťují do kárných cel a na samotku ze smyšlených důvodů a odpírají mu kontakt s rodinou.

  Článek   Úspěch publikován 29.2.2024

Dobrá zpráva: Venezuela propustila čtyři svévolně zadržené muže!

V prosinci 2023 byli na svobodu propuštěni bývalý odborář Guillermo Zárraga, aktivista a humanitární pracovník Gabriel Blanco a vysokoškolský student John Alvarez. Spolu s Rolandem Carreñem (novinářem a politickým aktivistou), který byl propuštěn již v říjnu 2023, se na svobodu dostali čtyři z deseti mužů a žen, za jejichž osvobození Amnesty vedla kampaň.

  Článek publikován 25.2.2024

Zneužívání protiteroristických zákonů k potlačování disentu. Běžná praxe diktatur je v Rusku na vzestupu.

Od loňského roku hrozí lidem v Rusku za vlastizradu doživotí, terorismus až dvacet let a za účast v teroristické organizaci patnáct let odnětí svobody. Nutno ale dodat, že v Rusku se „teroristou“ může stát v podstatě každý – občanský aktivista, novinář nebo kritik režimu. A po smrti opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel za dosud nevyjasněných okolností v trestanecké kolonii, kde si odpykával devatenáctiletý trest, bude situace o to složitější.

  Článek   Úspěch publikován 25.2.2024

Dobrá zpráva: Tibeťan uvězněný za příspěvky na sociálních sítích je na svobodě

Tibetský mnich Rinčen Cultrim byl po odpykání trestu propuštěn na svobodu.

  Článek publikován 23.2.2024

Sedm let o něm nemá žádné zprávy. Žena uvězněného právníka napsala svému muži dojemný dopis k Valentýnu

Kao Č’šeng byl jedním z nejrespektovanějších právníků v Číně, avšak jen do doby, než se výrazněji začal věnovat obhajobě běžných lidí, kteří čelili nespravedlnostem ze strany státu. Kao Č’šeng a jeho rodina se tak dostali pod neustálý dohled čínské státní policie, která ho několikrát zadržela a mučila. V srpnu 2017 byl Kao Č’šeng zatčen přímo ve svém domě. Od té doby o něm neexistují žádné zprávy, a ani mu nebyl umožněn žádný kontakt s jeho ženou Geng He. I letošní čínský Valentýn je tak Kao Č’šeng daleko od své rodiny. Jeho žena mu proto napsala krásný dopis.

123456159

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...