Prohledávat obsah

nalezeno 390 výsledků:

  Článek publikován 10.3.2023

Smutné výročí: Zejnab Jalalian je už 15 let ve vězení

Aktivistka za kurdské právo na sebeurčení a ženská práva Zejnab Jalalian je už patnáct let vězněna íránskými úřady. Původně byla odsouzena za „nepřátelství vůči Bohu“ k trestu smrti, rozsudek byl později změněn na doživotí. Je s ní opakovaně špatně zacházeno, je bita, je omezován její kontakt s rodinou a právníky, a nemá přístup ke zdravotní péči.

  Článek publikován 1.3.2023

Jak Amnesty International vyšetřuje ruské vojenské útoky na Ukrajině?

V Krizové laboratoři Amnesty pracuje multidisciplinární tým odborníků, který využívá nejmodernější digitální vyšetřovací nástroje k dokumentování porušování lidských práv. Pomáhá zajistit, aby informace z konfliktních oblastí byly včasné, přesné a odpovídaly potřebám práce v oblasti ochrany lidských práv při krizových situacích. To je zásadní zejména v době, kdy je pro výzkumníky nebezpečné být přímo na místě dění a kdy rovněž hrozí rychlé šíření dezinformací.

  Report publikován 10.11.2022

Bití, elektrošoky i vyhrožování popravou. Nový report Amnesty dokazuje mučení a unášení civilistů z Ukrajiny do Ruska, včetně dětí

Amnesty dnes zveřejnila novou zprávu dokládající, že ruský režim násilně přesouval a deportoval civilisty, včetně dětí, z okupovaných oblastí Ukrajiny, což lze považovat za válečné zločiny a možné zločiny proti lidskosti.

  Případ publikován 7.11.2022

Tři lidé z Íránu jsou v ohrožení soudem nařízeného oslepení. Pomůžete?

Třem vězňům – dvěma mužům a jedné ženě – bezprostředně hrozí soudem nařízené oslepení jako trest na základě zásady qisas neboli „oko za oko“. Odsouzení již kvůli tomu byli přemístěni do věznice v Teheránu, která je na výkon podobných trestů vybavena. Pomozte nám zastavit tento nelidský trest.

  Článek publikován 29.10.2022

Režimní PR mašinérie před listopadovou klimatickou konferencí OSN v Egyptě nemůže zakrýt drastické porušování lidských práv

Egyptské úřady drží kritiky státu a politické oponenty v krutých a nelidských podmínkách ve věznici Badr 3 v době, kdy se Egypt připravuje na listopadovou konferenci OSN o změně klimatu COP27 v Šarm aš-Šajchu.

  Článek publikován 17.10.2022

Setrvání Si Ťin-pchinga v čele Číny je hrozbou pro lidská práva

V neděli 16. října začal 20. celostátní sjezd Komunistické strany Číny (KSČ), na kterém se očekává potvrzení prezidenta Si Ťin-pchinga ve funkci generálního tajemníka KSČ na třetí funkční období.

  Článek publikován 19.9.2022

Masové hroby v Izjumu potvrzují nejčernější obavy. Všichni pachatelé musí skončit před soudem, vyzývá Amnesty mezinárodní společenství

V lese poblíž města Izjum v Charkovské oblasti, které ukrajinská armáda znovu dobyla po několikaměsíční ruské okupaci, došlo k nálezu masového pohřebiště s těly ukrajinských civilistů a vojáků.

  Článek publikován 12.6.2022

Odpírání zdravotní péče

Kurdská politická vězeňkyně Zejnab Jalalian, jenž si ve vazbě odpykává doživotní trest, je v kritickém stavu. Byl jí odepřen přístup k lékařské péči.

  Článek publikován 21.5.2022

Po 12 letech opět v Belgii

Ali Aarrass byl v marockém vězení držen od dubna roku 2008. Nyní byl konečně propuštěn a dostal se do Belgie.

  Článek publikován 18.5.2022

Zavražděna palestinská novinářka. Zabíjení a další zločiny vzrůstají

Násilí vůči Palestincům na území Izraele a Palestinském okupovaném území (OPT) vzrůstá. Izraelská armáda má na svědomí zabíjení Palestinců a také vůči nim páchá zločiny proti lidskosti. Mezi poslední oběti patřila také zkušená palestinská novinářka Shirin Abu Akleh.

12345639

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...