© Amnesty International

Deník ředitelky: Dobré zprávy o propuštěných, výzva za Navalného i loňské popravy

  Blog

Ředitelka české Amnesty Linda Sokačová bilancuje o lidskoprávních událostech z posledních týdnů a měsíců.

Zdravím Vás všechny a přeji krásné jarní dny, 

poslední týdny přinesly mnoho dobrých zpráv. O některé z nich bych se s Vámi ráda podělila. Téměř po třech letech byla propuštěna z vězení Ludžajn Hazlúlová, prominentní obránkyně práv žen ze Saúdské Arábie. Zasazovala se mimo jiné za právo tamních žen řídit auto nebo za zrušení systému mužského opatrovnictví. Za tyto nenásilné aktivity byla ve vazbě vystavena mučení, včetně elektrických šoků, waterboardingu i sexuálním útokům. Dnes už je konečně zpátky doma a jsem moc ráda, že jsme k tomu mohli dopomoci. Velkou radost mi také přinesla pár dní stará informace o tom, že jí byla udělena cena Václava Havla za rok 2020. Tu uděluje Rady Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Další dobré zprávy na sebe nenechaly dlouho čekat: polský soud zrušil absurdní obvinění proti třem ženám za to, že se měly dopustit „urážky náboženského cítění“ kvůli distribuci plakátů s Pannou Marií a přidělanou duhovou svatozáří. Hrozil jim až dvouletý trest vězení. Na jejich případ jsme kreativně upozornili speciálním filtrem, který využívá technologii rozšířené reality a každému přidělá duhovou svatozář. Do aktivity se zapojilo tisíce lidí.

Další pozitivní novinka přišla z Japonska, kde se tamní soud zastal stejnopohlavních párů, nemožnost uzavírat manželství je podle něj protiústavní.

Důležitá zpráva přišla také z Nigérie. Dvaadvacetiletý zpěvák Yahaya Sharif-Amin tam byl odsouzen k trestu smrti za údajné šíření urážlivých poznámek o bohu. Nigerijský soud nyní jeho trest smrti zrušil a nařídil přešetření případu.

Během posledních měsíců jsme také dál upozorňovali na dění v Bělorusku. Na Mezinárodní den žen jsme s herečkou Marthou Issovou, novinářkou Norou Fridrichovou, herečkou Terezou Těžkou, jednu z lídryň běloruské komunity Krysčinou Šyjanok a zpěvačkou i spisovatelkou Tamarou Klusovou vyjádřili solidaritu Bělorusům a Běloruskám, kteří již několik měsíců vytrvávají v boji za svobodu své země.

Nadále také pomáháme dostat lidská práva do českých škol. Naše oddělení lidskoprávního vzdělávání navzdory pandemii pořádá desítky online workshopů, školení i dalších aktivit. O jejich skvělé práci se můžete dozvědět v rozhovoru s kolegyní Martinou.

Dále také pracujeme na kampani Chce to souhlas. O tom, že útok násilníka v parku se dostane na přední stránky tisku, ale neviditelné násilí v domácnostech je mnohem rozšířenější, jsem napsala text pro časopis Heroine.

Na konci dubna se uskutečnila valná hromada české Amnesty. Společně se členkami a členy jsme aktivně hledali cestu, jakým směrem se bude naše hnutí dále vyvíjet. Velkou radost nám udělala videozdravice od naší nové generální tajemnice Agnès Callamard. U příležitosti konání valné hromady jsme také zveřejnili výroční zprávu české Amnesty za rok 2020.

Před pár týdny také vyšel sledovaný report o stavu lidských práv v loňském roce. Následovala každoroční bilance o provedených trestech smrti. Egypt je ztrojnásobil, Čína opět v čele. Ve srovnání s předchozími roky ale poprav naštěstí ubylo.

Velikou satisfakci nám všem přinesl posun v přijetí zákona o stejnopohlavních manželství v ČR - poslanci a poslankyně návrh zákona poslali k dalšímu projednání. Vnímám to jako první velký krok na cestě k narovnání práv gayů a leseb v České republice. Jsem velmi ráda, že Amnesty se podílí na této důležité změně v rámci iniciativy Jsme fér. 

Jednou z nejaktuálnější věcí je náš otevřený dopis ruským představitelům za propuštění politického vězně Alexeje Navalného. Jeho zdravotní stav není vůbec dobrý, k připojení se k našim požadavkům jsme vyzvali i českou vládu.

PS: Amnesty brzy oslaví nejen 60. narozeniny, ale také své třicetileté působení v ČR. U této příležitosti jsme v jedné z epizod našeho podcastu vyzpovídali historika Prokopa Tomka, který stál u zrodu našeho hnutí v tuzemsku. Rozhovor si můžete poslechnout zde. 

Díky, že nám pomáháte měnit svět k lepšímu. 

Vaše, 

Linda Sokačová, ředitelka Amnesty ČR

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3242 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...