Prohledávat obsah

nalezeno 4215 výsledků:

  Článek publikován 15.4.2024

Sýrie: Držení desetitisíců v nelidských podmínkách. V táborech jsou i oběti Islámského státu

Po porážce Islámského státu (IS) byly na severovýchodě Sýrie plošně zadrženy tisíce lidí. Krom podezřelých ze spolupráce s IS byly ale skončily v detenci i jejich oběti. V tamních zařízeních čelí mučení, nelidským podmínkám nebo propukající tuberkulóze.

  Článek publikován 12.4.2024

Írán: 853 popravených v loňském roce. Nejvíce za 8 let

Íránské věznice se v roce 2023 proměnily v masová popraviště. Nejméně 481 poprav – více než polovina z celkových 853 poprav zaznamenaných v roce 2023 – byla provedena za trestné činy související s drogami.

  Článek publikován 12.4.2024

Rwanda: Pozůstalí obětí genocidy čekají na spravedlnost už 30 let

Uplynulo již 30 let od Genocidy Tutsiů ve Rwandě z roku 1994, při které bylo zabito odhadem 800 000 lidí. Amnesty International vyzývá mezinárodní společenství, aby urychleně obnovilo svůj závazek zajistit spravedlnost pro oběti a přeživší.

  Článek   Úspěch publikován 11.4.2024

Dobrá zpráva: zimbabwský aktivista a právník konečně propuštěn!

Právník a bývalý poslanec byl držen ve věznici s maximální ostrahou na základě falešného obvinění z podněcování k násilí při protestech po násilné smrti představitelky hlavní zimbabwské opoziční strany. Ve vězení byl opakovaně držen v samovazbě a s pouty na nohou a byl mu odepřen přístup k právníkům i rodině. Ve vězení strávil 595 dnů.

  Článek   Úspěch publikován 11.4.2024

Skvělá zpráva: Konžský novinář po šesti měsících na svobodě!

Konžský novinář Stanis Bujakera byl zatčen v září 2023 kvůli svému článku a následně obviněn z šíření nepravdivých informací. Hrozilo mu až 20 let ve vězení. Místní i mezinárodní lidskoprávní organizace včetně Reportérů bez hranic a Amnesty International Bujakerovo zadržení odsoudily a označily ho za útok na svobodu tisku. K jeho propuštění vyzvala i tisková agentura Reuters, která je jedním z jeho dalších zaměstnavatelů.

  Článek   Úspěch publikován 11.4.2024

Skvělá zpráva: afghánská obránkyně práv žen Manizha Seddiqi byla propuštěna!

Známá afghánská obránkyně lidských práv a členka hnutí Spontaneous Movement of Afghan Women Manizha Seddiqi je na svobodě. Tálibán mladou ženu věznil téměř sedm měsíců.

  Článek publikován 9.4.2024

Izrael/OPT: Příměří a humanitární trasy jsou nutné pro odvrácení propukajícího hladomoru

Izrael oznámil, že otevře dvě humanitární trasy do okupovaného Pásma Gazy – hraniční přechod Erez na severu území a lodní cestu z přístavu Ašdod. Tento vítaný krok ale k ukončení katastrofické humanitární krize nestačí.

  Článek publikován 8.4.2024

Klimatický summit COP29 v Ázerbájdžánu musí klást do popředí lidská práva

Klimatický summit COP29 se bude konat v Ázerbajdžánu. Stejně jako minulý rok, kdy byly hostitelem Spojené Arabské emiráty, se tak zásadní klimatické vyjednávání odehraje v zemi, která masivně těží fosilní paliva a porušuje lidská práva.

  Článek publikován 3.4.2024

Na rozcestí mezi právem a ohrožením života. Kde se bojuje o přístup k bezpečným interrupcím?

Ačkoliv většina zemí přístup k interrupcím postupně liberalizuje, několik z nich kráčí opačným směrem. Zákazy či přísná omezení potratů dopadají po celém světě na více než 750 milionů žen, které tyto restrikce ohrožují na zdraví, nebo dokonce životě. Přístup k bezpečné interrupci je přitom základním lidským právem.

  Případ publikován 2.4.2024

Represe v Saúdské Arábii na vzestupu. K trestu smrti vás můžou odsoudit i za příspěvky na sociálních sítích

Přestože Saúdská Arábie v posledních letech usilovně pracuje na zlepšení svého obrazu doma i ve světě, jsou tamní obránci lidských práv, pokojní aktivisté a novináři stále svévolně zadržováni, odsuzováni k dlouhým rokům za mřížemi, bičování, zákazům cestování a někteří z nich i k trestu smrti.

123456422

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...