Prohledávat obsah

nalezeno 4222 výsledků:

Článek publikován 7.6.2023

Novináře zadrženého na Krymu mučily tajné služby elektrickým proudem. Dejte mu vědět, že není zapomenut

Novinář Rádia Svobodná Evropa Vladyslav Jesypenko je nespravedlivě vězněn v ruské trestanecké kolonii. Po zadržení tajnými bezpečnostními složkami byl krutě mučen elektrickým proudem, jeho vynucená přiznání pak odvysílala státem kontrolovaná televize. Dejte mu do vězení vědět, že vám na jeho osudu záleží. Pošlete mu pohled nebo dopis.

Případ publikován 7.6.2023

Ujgurská studentka zveřejnila video z protestů. Čína ji kvůli tomu vězní. Pomůžete?

Devatenáctiletá ujgurská studentka Kamile Wayit zveřejnila na sociálních sítích video z protestů, které se koncem loňského roku konaly po celé Číně. Příspěvek sice po telefonátu od policie smazala, přesto byla zadržena a několik měsíců držena ve vazbě. V březnu 2023 byla odsouzena k trestu vězení, ale není známo, jak vysoký je její trest. Nemá přístup k rodině ani právníkovi a hrozí jí mučení. Amnesty stále požaduje její propuštění.

Článek publikován 5.6.2023

Pákistán: Horko, ve kterém se nedá žít. Nový report Amnesty popisuje dopady klimatické změny na lidská práva v Pákistánu

Přestože je Pákistán podle statistik zodpovědný pouze za necelé procento celosvětových emisí skleníkových plynů, figuruje na prvních příčkách zemí nejvíce ohrožených extrémními projevy počasí.

Článek publikován 4.6.2023

Slovensko: Pokračující diskriminace Romů staví zemi na „kolizní kurz s Evropským soudním dvorem“

Romské děti jsou na Slovensku v rámci vzdělávacího systému diskriminovány a systematicky izolovány od ostatních. Často dochází k tomu, že jsou umístěny do samostatných tříd nebo škol, což má negativní dopad na jejich vzdělání a budoucnost. Tato segregace je nejenom v rozporu se základními lidskými právy a mezinárodními standardy, rovněž také romské děti stigmatizuje a izoluje od společnosti. Evropská komise rozhodla o postoupení věci k Soudnímu dvoru Evropské unie.

Článek publikován 1.6.2023

Uganda: Prezident schválil zákon proti homosexualitě. Za jeho porušení hrozí až trest smrti

Prezident Yoweri Museveni 29. května 2023 podepsal kontroverzní zákon, který kriminalizuje sexuální styk mezi dospělými osobami stejného pohlaví. Zákon okamžitě získal nálepku jednoho z nejpřísnějších na světě. A plným právem. Těm, kdo ho poruší, hrozí desítky let vězení, doživotí nebo dokonce trest smrti.

Článek publikován 1.6.2023

Uvězněné aktivistky z Íránu ve věznici Evin protestují proti popravám

Íránský režim pokračuje v represích proti demonstrantům a tři z nich nedávno popravil. Významné aktivistky uvězněné v nechvalně proslulé věznici Evin, jako třeba Sepideh Gholianová, Narges Mohammadiová a Beháre Hedájatová, uspořádaly protest proti popravám.

Článek   Úspěch publikován 1.6.2023

Írán zrušil trest smrti pro tři účastníky protestů

Třem účastníkům protestů už nehrozí výkon trestu smrti. Dva z nich byli propuštěni na kauci, jednomu byl trest snížen na deset let vězení. Další nespravedlivě odsouzení ale nadále zůstávají v ohrožení výkonu popravy.

116171819202122232425262728423

Díky za upozornění...