Urgentní akce

Amnesty International sleduje případy lidí, kteří jsou pronásledováni, nespravedlivě vězněni nebo v přímém ohrožení života. Petice, urgentní akce a tlak na vládní představitele vedou k jejich propuštění nebo zlepšení podmínek. Můžeme iniciovat vyšetřování v případech, které místní úřady dosud ignorovaly. Výjimkou nejsou ani situace, kdy daná země začne na náš podnět problém řešit systematicky a jeden případ tak ovlivní tisíce dalších. Každý třetí případ, na kterém Amnesty pracuje, končí úspěchem.

Urgentní
akce

© Getty/SOPA Images

Rusko
Kritik režimu Vladimira Putina a ruské vojenské agrese na Ukrajině odsouzen k 25 letům vězení. Pomůžete?
Více informací...

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Generální prokurátor, Krasnov Igor Viktorovich

Požadujeme

• Okamžité a bezpodmínečné propuštění Vladimir Kara-Murzy

nalezeno 463 výsledků:

Případ publikován 22.6.2022

25 let vězení, samotka, zákaz návštěv – tak se v Maroku trestá právo na pokojný protest. Pomůžete?

Západosaharský aktivista Mohamed Lamine Haddi byl v roce 2013 odsouzen k 25 letům vězení kvůli účasti na protestech proti porušování lidských práv v zemi. K přiznání vykonstruovaných obvinění byl donucen mučením, ve vězení je držen na samotce. Od roku 2020 má zakázané návštěvy rodiny i právníka.

Případ publikován 20.6.2022

Britský novinář a jeho průvodce zavražděni v brazilském pralese. Viníci musejí být potrestáni

Ráno 5. června zmizeli v údolí Javari v brazilské Amazonii britský novinář Dom Phillips a jeho průvodce, obránce práv původních obyvatel a životního prostředí, Bruno Pereira. Dne 15. června brazilská policie oznámila, že jedna ze dvou osob zatčených pro podezření z účasti na zmizení obou mužů se přiznala k jejich vraždě a že ostatky nalezené v lese byly předány soudním lékařům k dalšímu šetření.

Případ publikován 13.6.2022

Za kritiku uhelné elektrárny skončil ve vězení

Případ publikován 13.6.2022

Pět let vězení pro kubánského umělce za obranu svobody

Kubánský umělec Luis Manuel Otero Alcántara je dlouholetým bojovníkem za svobodu projevu a důležitou postavou protestního Hnutí San Isidro. Možnost vyjadřování vlastního názoru je na Kubě razantně omezována represivním dekretem č. 349, který dovoluje režimu cenzurovat umělce a jejich tvorbu. Také díla Luise Manuela byla úřady zabavena. Když začal na protest držet hladovku, zatkla ho policie. Poté, co byl propuštěn, ho začaly bezpečnostní orgány intenzivně sledovat.

Případ publikován 10.6.2022

Zákaz vycestování ze země jako snaha o umlčení obránců lidských práv. Nenechme to tak!

Přestože Saúdská Arábie v posledních letech usilovně pracuje na zlepšení svého obrazu doma i ve světě, jsou tamní obránci lidských práv, pokojní aktivisté a novináři stále svévolně zadržováni, odsuzováni a je jim zakazováno vycestování. Mnozí z nich nesmějí opustit zemi ještě několik let po odpykání trestu a propuštění z vězení.

Případ publikován 2.6.2022

Propusťte novináře a vězně svědomí Merzouga Touatiho!

Alžírský novinář Merzoug Touati byl odsouzen k ročnímu vězení a pokutě za příspěvky na Facebooku, v nichž kritizoval špatné podmínky, které panují v tamních věznicích. Touati ve vězení začal držet protestní hladovku a podle zpráv rodiny se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil.

12345678910111247

Díky za upozornění...